monsterin eko povrtnjak |
Odgovori
|
Stranica <1 7273747576 138> |
| Korisnik | |
monstera
Cvjetni guru
Pridružen: 24 Kolovoz 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 11895 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Citiranje Odgovor
Objavljeno: 11 Srpanj 2013 u 13:26 |
|
Majathebee Dobrodošla u moj povrtnjak !
![]() Drago mi je da ti se sviđa moj povrtnjak, isto tako drago mi je da ima sve više ljudi različitih životnih dobi koji se polako ali sigurno okreću zdravijem načinu života i uzgoju zdrave hrane koju mogu imati u izobilju i na dohvat ruke...Sve što je potrebno, samo malo truda, puno dobre volje, kap ljubavi i uspjeh je zagarantiran..... A kvaliteta ? To je nešto od neprocjenjive vrijednosti... Vidjet ćeš samo kad jednom kreneš, više nema stajanja..Kad ubereš prve plodove svog rada, vidjet ćeš koliko se sav trud ne trostruko, nego stostruko isplatio... A ako negdje zapne, bit ću tu, za pomoć, savjet, uvjek sam raspoložena i spremna pomoći svima onoliko koliko je to u mojoj moći i znanju... I da Molim te bez toga "Vi" jer ovdje smo svi na "ti" bez obzira na godine, jer ovdje smo svi jedna mala složna obitelj...![]() ![]() ![]() |
|
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
|
![]() |
|
| Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
monstera
Cvjetni guru
Opcije poruke
Hvala(0)
Citiranje Odgovor
Objavljeno: 11 Srpanj 2013 u 13:10 |
|
Baš tako Ajči !
Znaš i meni se u početku događalo da kipim od nekog bijesa....Čujem ove , pa one gdje kažu..Jooj mi smo već u drugom mjesecu posijali grašak....Ili luk...Ili kažu joooj tek je drugi mjesec a moje presadnice povrća su već za van....No ubrzo sam shvatila bit svega...Konačno sam naučila slušati i vrijeme i biljke i kao da mi nešto govori.....Ne budi luda, pusti ih nek siju i sade kad hoće, pusti ih, još stignu plakati za uzalud uloženim trudom..I da znaš, to je skoro uvjek istina..kasnije tek počnu plakati, ne valja mi ovo, ne valja mi ono, a ja tek tada krećem u sjetvu....I za neko vrijeme se pitaju, kako to da je to kod mene tako uspjelo, iako je dosta kasno posijano, a kod njih nije tako ....Ja samo skromno odgovorim da ne znam, da sam ja dosta kasno sve sijala kao i uvjek i da nikamo ne žurim....Mislim da se strpljenje prema vremenu i prema biljkama ipak isplati poštovati....Jer kao što svi možete i vidjeti da vam nikome ništa ne muljam, sve što imam i sve što mi po redu dolazi tako i stavljam ovdje...nemam razloga za nikakvo muljanje, jer sam naučila živjeti skromno i pošteno...![]() Samo tako čovjek može živjeti u miru i skladu s drugim ljudima, biljkama i životinjama...... Poštovati i čuvati svakoga da i sam bude poštivan i čuvan...![]() ![]() |
|
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
|
![]() |
|
majathebee
Novo sjeme
Pridružen: 11 Srpanj 2013 Lokacija: bregana Status: Offline Bodovi: 10 |
Opcije poruke
Hvala(1)
Citiranje Odgovor
Objavljeno: 11 Srpanj 2013 u 13:03 |
|
Monstera, vaš vrt je prekrasan.
Potpuno sam nova na forumu , kao i u vrtlarstvu. Ove smo godine, moj suprug i ja odlučili osnovati
povrtnjak na nekih 40 m2 iza kuće.
Vi ste mi čista inspiracija.
|
|
![]() |
|
ajama
Cvjetni guru
Pridružen: 30 Siječanj 2012 Lokacija: slavonija, Status: Offline Bodovi: 5957 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Citiranje Odgovor
Objavljeno: 11 Srpanj 2013 u 12:55 |
|
mons baš si u pravu.u svemu što čovjek radi treba zadovoljstvo,a ne da to bude stresno.svatko zna svoj ritam i ne treba se opterečivati bespotrebnim glupostima
|
|
|
-poslije igre i kralj i pijun idu u istu kutiju-
|
|
![]() |
|
monstera
Cvjetni guru
Opcije poruke
Hvala(0)
Citiranje Odgovor
Objavljeno: 11 Srpanj 2013 u 12:51 |
|
Da sad ne pišem romane, da ti odgovorim za ovo što nakon graška posijati.....Dosad još nisam ništa tako po drugi puta sijala...Ali sad dok vidim druge da isto tako nešto isprobavaju, ništa me neće spriječiti da i sama pokušam drugu sjetvu....Jer i sama ću za nekoliko dana maknuti grašak s jednog dijela i zašto da mi to ostane prazno i raste korov, probat ću posijati još nešto niskog graha, a mogu još i niske mahune doći za berbu..također na jednom dijelu gdje se ne ore planiram obaviti jesensku sjetvu crvenog luka, ali za to još nisam sigurna, ako bude lučica za kupiti, tako da tu me nemoj previše držati za riječ.....također još uvjek se mogu sijati krastavci, jer kad sam išla kod mojih , jedan susjed si je tek razvukao one crne folije na zemlju i kaže da sad planira sjetvu krastavaca, zašto ne probati ? možda nešto od toga još uspije.....Za grah znam sigurno da još stigne doći u zeleni, kao mladi grah za škrinju, jer je lani moja mama kupila za sebe i za nas grah od žene koja ga je sijala u 7mj. a brala ga čitav 10 i još nešto do početka 11mj... Eto ako ti se nešto svidi od mojih prijedloga, probaj....Ja ću svakako još nešto probati.....da, ako voliš celer korijenaš, njega isto komotno možeš sada posijati i kasnije negdje presaditi, ali gdje se ne ore i ne freza, jer on ostaje u zemlji i preko zime, ništa mu neće biti i ako smrzne, samo kad ga presadiš i kad počne smrzavati , više ga ne diraj...
![]() ![]() |
|
|
|
![]() |
|
monstera
Cvjetni guru
Opcije poruke
Hvala(0)
Citiranje Odgovor
Objavljeno: 11 Srpanj 2013 u 12:40 |
|
Draga moja Smajlić !
Odmah ću ti reći, ni ja ovaj puta nisam baš zadovoljna s mojim jesenskim češnjakom...Čekaj dok ga povadim i očistim bar nešto, vidjet ćeš čemu moje negodovanje..Ima ga puno sitnog kao buhe, što ne bi smjelo uopće tako biti.... A što se tiče boba, graška i svega ostalog, evo ovako moram reći....Što se tiče općenito cijelog mojeg povrtnjaka, uvjek sam spora ko spori puž....Nikamo ne žurim i ništa ne sadim i ne sijem rano, ostanem sa svime najzadnja.....osim plastenika... Ralog? Nemam svoju mehanizaciju i uvjek čekam dok susjed uradi svoje što ima, tek tada smo mi na redu...Ne žalim se jer u biti vidim da to i nije tako loše....Koliko god sporo bilo, uvjek mi sve stigne na vrijeme.... Zapravo ljudi uvjek jure čim prije nešto posaditi ili posijati, a tada se dogodi ono njagore, smrzne se ili taman kad biljke krenu, niknu, klepi ih mraz....Ja čekam i taman dok ja čekam, vrijeme se ustabili, a zemlja lijepo zagrije i začas je sve vani... Držim se onog što bi stari mudri Japanci rekli...Polako i sporo živi i radi, bez suviše stresa i opterećenja, bez žurbe, pusti jednostavno nek sve ide svojim tokom onako kako mora tako nek bude, nigdje ne žuri jer opet ćeš stići sve uraditi na vrijeme... Uvidjela sam da je sve to baš tako....kasnim sa svime, jako kasnim, ali mi uvjek dođe sve baš onda kad treba.....Moja mama me čak i zeza zbog toga....![]() Uvjek mi kaže da zadnja sve sadim, a berem isto kao i oni koji su sve rano posadili....Reći ću ti isto za bob i grašak, sadim ga možda i prekasno ( treći, četvrti mjesec ) a gle koliko ga ima i opet dođe na vrijeme.![]() |
|
|
|
![]() |
|
Smail
Trajnica
Pridružen: 24 Kolovoz 2010 Lokacija: Dugo Selo Status: Offline Bodovi: 2345 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Citiranje Odgovor
Objavljeno: 11 Srpanj 2013 u 12:10 |
|
Draga Mons, grašak i bob su ti super, a tek bijeli luk od Dadinice, moj je onakav kao i tvoj onaj prvi, sadila sam ga rano u jesen kao bit će bolji i krupniji ali ništa, samo je ranije dozrio. Ja sam svoj grašak jučer počupala jer je gotov, imala sam dvije berbe na njemu i to je to, kasno sam ga posadila, pa su ga ptice popasle, ipak sam zadovoljna, nisam imala puno oko njega posla, a graška je bilo prilično, molim prijedlog šta da posadim sada umjesto njega.
|
|
|
Zadržite samo vesele prijatelje.
|
|
![]() |
|
monstera
Cvjetni guru
Opcije poruke
Hvala(0)
Citiranje Odgovor
Objavljeno: 11 Srpanj 2013 u 10:47 |
|
Ma Pustilka, isplati ga se posijati....Uostalom i bob je kao i sve druge zrnašice, jako zdrava namirnica, samo tko ga voli...
|
|
|
|
![]() |
|
Pustolovka
Neukroćena biljka
Pridružen: 05 Srpanj 2010 Lokacija: Bosna i Hercego Status: Offline Bodovi: 3162 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Citiranje Odgovor
Objavljeno: 11 Srpanj 2013 u 10:13 |
|
Uh onda i nije nesto posebno ja sam mislila da je slican grahu,jednoj vrsti krupnog azijskog.Ne isplati se sijati ako ces ga jest samo jednom
|
|
|
Trud je uzaludan, ako se priroda protivi.
Seneka |
|
![]() |
|
monstera
Cvjetni guru
Opcije poruke
Hvala(0)
Citiranje Odgovor
Objavljeno: 11 Srpanj 2013 u 09:09 |
|
Pustilka, više je sličan grašku, ali opet drukčiji...Grašak je fin slatkast, a bob on je malo gorkast. Ja ga mogu pojesti jednom dok traje sezona i to mi je dosta. Nije da mi je loš, nije mi ni prefin, ali svaka promjena dobro dođe..Skuham ga jednom, izdovoljim se, a ostalo ostavim da dozreli da ga opet mogu spremiti za sjeme.
![]()
|
|
|
|
![]() |
|
Pustolovka
Neukroćena biljka
Pridružen: 05 Srpanj 2010 Lokacija: Bosna i Hercego Status: Offline Bodovi: 3162 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Citiranje Odgovor
Objavljeno: 10 Srpanj 2013 u 23:37 |
|
Uh zeno koja blagodat imat toliko zdrave hrane.zrna boba mi se posebno svidjaju na sto on lici ukusom grasak,grah?
|
|
|
Trud je uzaludan, ako se priroda protivi.
Seneka |
|
![]() |
|
monstera
Cvjetni guru
Opcije poruke
Hvala(0)
Citiranje Odgovor
Objavljeno: 10 Srpanj 2013 u 23:18 |
|
Kamelia !
![]() Kad ću biti vrijedna ako ne sada dok traje sezona...![]()
|
|
|
|
![]() |
|
monstera
Cvjetni guru
Opcije poruke
Hvala(0)
Citiranje Odgovor
Objavljeno: 10 Srpanj 2013 u 23:17 |
|
Pola graška je pobrano i pola očišćeno......čeka me još toliko očistiti, a onda slijedi nova tura branja i čišćenja.....Ovo je samo dio niskog graška, imam još poluvisoki koji mi se jako sviđa, jer ima ogromne mahune s devet do deset zrna unutra i zrno mu je jako krupno, puno krupnije od ovog niskog... ![]() ![]() |
|
|
|
![]() |
|
monstera
Cvjetni guru
Opcije poruke
Hvala(0)
Citiranje Odgovor
Objavljeno: 10 Srpanj 2013 u 23:12 |
|
|
![]() |
|
kamelia
Odrastao grm
Opcije poruke
Hvala(0)
Citiranje Odgovor
Objavljeno: 10 Srpanj 2013 u 23:11 |
|
Vidi se tko je bio vrijedan
|
|
![]() |
|
monstera
Cvjetni guru
Opcije poruke
Hvala(0)
Citiranje Odgovor
Objavljeno: 10 Srpanj 2013 u 23:11 |
|
Dadinice!
![]() ![]()
|
|
|
|
![]() |
|
monstera
Cvjetni guru
Opcije poruke
Hvala(0)
Citiranje Odgovor
Objavljeno: 10 Srpanj 2013 u 23:10 |
|
|
![]() |
|
monstera
Cvjetni guru
Opcije poruke
Hvala(0)
Citiranje Odgovor
Objavljeno: 10 Srpanj 2013 u 23:09 |
|
|
![]() |
|
monstera
Cvjetni guru
Opcije poruke
Hvala(0)
Citiranje Odgovor
Objavljeno: 10 Srpanj 2013 u 23:05 |
|
|
![]() |
|
dadinica
Cvjetni guru
Pridružen: 24 Travanj 2012 Lokacija: Baranja Status: Offline Bodovi: 5177 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Citiranje Odgovor
Objavljeno: 10 Srpanj 2013 u 23:05 |
|
|
|
Pozdravi iz Baranje!
|
|
![]() |
|
Odgovori
|
Stranica <1 7273747576 138> |
|
Tweet
|
| Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |