Stepska svijeća - Eremurus |
Odgovori | Stranica 12> |
Korisnik | |
shasha
Cvjetni guru Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 11064 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 27 Rujan 2007 u 20:19 |
Danas sam kupila neku biljku koja prekrasno izgleda.Nije klasična lukovica,već neki gomolj ima.E sad kako ja ništa ne znam ,tako ni o njoj ne znam a na omotu ništa ne piše.Piše to ima,da se sadi od 09-12 mj a cvate 6-8 mj. i naraste do 125cm.Ako išta znate pomagajte
|
|
Sponzorirani linkovi | |
kika
Odrastao grm Pridružen: 22 Srpanj 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 969 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Biljka je prekrasna. Vidjela sam je samo u literaturi. O njoj ti mogu samo nešto "pročitati" iz jedne moje knjige: Eremurus je dosta zahtjevna biljka za uzgoj. Teško se prilagođava. Traži propusno tlo, obilno zalijevanje za suha vremena u proljeće, puno sunca ( naročito poslije podne i predveće-zapadna strana) i zaštita od hladnih vjetrova. Produženi mraz zimi, može ubiti biljku pa je treba u kasnu jesen zaštititi lišćem paprati i tresetom.
Razmnožava se djeljenjem grumena u jesen ili u proljeće.
Ako želiš progooglat evo ti i nazivi tri najpopularnije vrste:
1.Eremurus robustus - 240-300 cm
2.Eremurus elwesii - nešto niži
3.Eremurus bungei - najniži, 90 cm
|
|
voki
Neukroćena biljka Pridružen: 28 Ožujak 2007 Lokacija: Novi Sad Status: Offline Bodovi: 4264 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Eremurus ili stepska sveća ne voli kiselo zemljište, već zemljište bazne reakcije (lužnate).
|
|
život je bajka koju sami pišemo...
|
|
shasha
Cvjetni guru Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 11064 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Hvala Kika pregledat ću malo na netu a i ovo mi je puno pomoglo kako ja baš ništa ne znam.Prvi puta sam to kod nas vidjela i predivna mi je.
|
|
hana
Neukroćena biljka Pridružen: 05 Srpanj 2007 Status: Offline Bodovi: 4007 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
imaju moje kolegice sa posla i vele da nije nikaj specijalno zahtjevna. Jedna je samo posadila di je bilo mjesta (tak je rekla) i to navodno raste. Bilo ih je i lani za kupiti bijelih,žutih i narančastih ali sam ih vidjela pred kraj sezone pa sam odustala
|
|
Cimicifuga
Cvjetni guru Najljepši vrt 2017 Pridružen: 11 Studeni 2009 Lokacija: Velika Gorica Status: Offline Bodovi: 5167 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Eremurus - stepska svijeća nije baš zahtjevna biljka ako ju se posadi na odgovarajući položaj. To je inače zimzelena trajnica kojoj su postojbina suhe polupustinjske ravnice zap. i sred. Azije.
Zemlja u kojoj raste treba biti pjeskovita, hranjiva, propusna i dobro drenirana, više sušna da se voda ne zadržava. Naime, ima zvjezdasti gomolj (malo sličan georginama - dalijama) koji je sklon truljenju ako je zemlja previše vlažna.
Kada se malčira, ne smije se stavljati malč uz samu biljku jer to izaziva trulenje.
Podnosi kontinentalne hladnoće zimi, ali su mladi proljetni izdanci osjetljivi na kasnoproljetne mrazove, pa u noćima kada prijete, treba biljku zaštititi flisom ili jednostavno ju preko noći pokriti nekim loncem.
Kada se sadi, gomolj se treba posaditi tako da središte bude neposredno pod površinom zemlje (ne smije se duboko posaditi).
Razmnožava se i sjemenom u jesen (klija u hladnom), a tako uzgojene biljke cvjetaju tek nakon nekoliko godina.
|
|
josipa
Mladi grm Pridružen: 13 Prosinac 2008 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 992 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
I ja sam od skoro vlasnik naranđastog eremurusa.
|
|
ivna
Trajnica Pridružen: 24 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 2773 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Danas sam kupila gomolj eremurusa i sad imam pitanje, kad da ga posadim, sad ili na proljeće?
|
|
Baka Bea
Trajnica Pridružen: 19 Ožujak 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2451 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Stepska svijeća (Eremurus) rano kreće u proljeće u vegetaciju pa se sadi u kasno ljeto ili sada ujesen. Kod teškog tla dobro je u sadnu jamu nanijeti 20-tak cm šljunka, na njega sloj krupnog pijeska, rasporediti zvjezdaste rizome i zatrpati zemljom. Dobro je zaštiti korijen slojem suhog lišća ili smrekovim granama. U proljeće ne prerano ukloniti zaštitu jer su mladi izboji osjetljivi na mraz.
|
|
ivna
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Hvala na odgovoru Baka Bea.
|
|
ivna
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Niknula mi je i sasvim lijepo napreduje stepska svijeća ...prije tjedan je virio samo vrh a sad se već sasvim lijepo vidi ...Malo sam se bojala zbog ove zime a bogme nisam ju ničim niti zaštitila prema uputama BB (naravno da sam zaboravila) ali vidim da joj ipak nije naškodila...
|
|
matilda
Mladi grm Pridružen: 20 Siječanj 2010 Lokacija: Krapina Status: Offline Bodovi: 540 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
|
ajama
Cvjetni guru Pridružen: 30 Siječanj 2012 Lokacija: slavonija, Status: Offline Bodovi: 5957 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
matilda prekrasna je.to mi je prvi susret s tom biljkom,ali obožavam cvijet u obliku klasa.potrudit ću se na jesen da ju nađem
|
|
Mira K
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 16 Rujan 2009 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 5574 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Nisam je do sada primjetila a baš je lijepa, liči mi na lupinusa
Korijen, sika je sa neta |
|
Rijeka
|
|
ivna
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ja ne znam što se sa mojom svijećom dogodilo ...lijepo je niknula (prošle jeseni posađena), počela sasvim solidno napredovati, čak je bacila i cvijetni pup i odjednom se osušila, naprosto nestala...Nisam kopkala da vidim što se dogodilo u zemlji ali mislim da ne odustajem od nje jer i meni je prekrasna...
|
|
mirna
Već proklijao Pridružen: 07 Svibanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 231 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Jedno glupo pitanje. U kojem položaju posaditi gomolj? Tj. što ide gore, a što dolje? U položaju kako je na slici Mire K ili obrnuto? Mene taj korijen zbunjuje jer mi se čini da može i jedno i drugo. Osim toga, mora li ga se posaditi da su ovi "kraci" rašireni ili se mogu malo zgurati? |
|
kamelia
Odrastao grm Pridružen: 14 Ožujak 2011 Status: Offline Bodovi: 1016 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Treba posaditi onako kako stoji na ruci.
|
|
mirna
Već proklijao Pridružen: 07 Svibanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 231 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Čini mi se da ću iskopati van pa posaditi ponovno! Sva sreća da imam koga pitati. Hvala!
|
|
belica
Neukroćena biljka Pridružen: 14 Ožujak 2012 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 2763 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Jučer sam si kupila jedan eremurus ( Cleopatra ), posadila ga naravno odmah, sve po ps-u i iskreno se nadam cvatu već ove godine..... Sjećam se ,ali nekako u magli onih divnih kod tebe Anabistrica i znam da si nešto pričala za njih tada, ali sam pozabila . Jel uopće cvatu iste godine ili ne ?
|
|
belica,zagreb
|
|
anabistrica
Neukroćena biljka 4. Najljepši vrt - prijatelj životinja Pridružen: 09 Studeni 2011 Lokacija: Marija Bistrica Status: Offline Bodovi: 4011 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Belica, moji su već stari, a stara sam i ja pa ti stvarno ne znam jesu li cvali iste godine kad sam ih posadila
|
|
Lepe ti je Zagorje zelene
|
|
Odgovori | Stranica 12> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |