Chrysanthemum coronarium - jestiva krizantema |
Odgovori ![]() |
Korisnik | |
Lantana ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 31 Listopad 2008 Lokacija: Bol Status: Offline Bodovi: 6857 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Objavljeno: 31 Siječanj 2011 u 15:35 |
Ako je to ova krizantema na slici onda kod nas u Dalmaciji ona raste na divlje u prirodi. Nisam čula da je jestiva, ali moguće je. Evo slike, tu se dobro vidi list.
![]() |
|
život je more
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
Mari,5510 ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 30 Srpanj 2009 Lokacija: Hrvatska Status: Offline Bodovi: 12480 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
|
![]() |
|
moon ![]() administrator ![]() ![]() Pridružen: 06 Listopad 2010 Lokacija: Kvarner,Croatia Status: Offline Bodovi: 10501 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Imaš li koju sličicu
![]() |
|
![]() |
|
Božikovine ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 28 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 13142 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Opis: jestiva krizantema je najpopularnije japansko povrce. za jelo se koristi lisce. Postoje mnoge vrste ciji se listovi razlikuju u debljini, velicini i obliku.
Razmnozavanje: direktnom sjetvom od travnja ili ranije za pripremu presadnica u vrlo sitnu navlazenu zemlju na samu povrsinu; a zatim tanko prekriti jos sitnijom prosijanom zemljom: Presaduje se ili prorjeduje na razmak od 20 cm u redu i meduredno 25 cm. Berba: cetiri tjedna kasnije moze se brati, prije nego preraste visinu od 25 cm, jer je lisce kasnije nagorko. Preporucuje se rezanje na 5 cm visine od tla, te se tako obnavlja i ponovo daje mladice, cak i kod laganog mraza. Uvjeti uzgoja: uzgaja se na slobodnom prostoru. jestiva krizantema voli duboka vrtna tla obogacena zrelim stajnjakom i mineralnim gnojivom. Upotreba: mladi listovi se koriste svjezi na salatu. Japanske domacice ga najprije blansiraju, a onda pripremaju. Lisce postaje gorko ako se predugo kuha. Cvjetno lisce je takoder jestivo i koristi se za garniranje. |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
|
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |