Početna stranica Početna stranica > Ostale biljne vrste - Forum o biljkama > Začinsko i ljekovito bilje
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Koje trave trenutno berete?
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Koje trave trenutno berete?

Odgovori Odgovori Stranica  <1 345
Korisnik
Poruka Obrnuti redoslijed
neretva View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Status: Offline
Bodovi: 37
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje neretva Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Ožujak 2010 u 15:03
pa jedite i ljubičice iz svog vrta ako ih imate, i kuke, maslačak... sirovo ih jedite ako volite i ako ste sigurni u njihovu čistoću, naravno, i cvijet badema.
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
Fermina-Daza View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Bodovi: 1594
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Fermina-Daza Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21 Ožujak 2010 u 22:20
Je li to hoćeš reći da listove trputca i tratinčice jedete na salatu?
Ovdje se jede žućenica (vodopija), maslačak, mladi kostriješ i nešto što zovu pakoleč(šarenih listova)
Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.
Na vrh
griva1978 View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Bodovi: 1612
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje griva1978 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21 Ožujak 2010 u 19:51
ja brala vrlo mladu koprivu, cvijet podbijela, mlade pupiće gdje će doći iglice primorskog bora i mlado lišće za salatu koje je krenulo ( maslačak, trputac, jaglac, tratinčica i sl :) i kod nas cvate rusomača ( malo je poranila čini mi se :)
Na vrh
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Fermina-Daza Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Ožujak 2010 u 00:56
Brala sam i trputac (Plantago lanceolata ) jer se u mojoj kući sad čiste pluća od zaostalog zimskog kašlja.A to najbolje radi trputac.
Sad baš nije optimalno vrijeme za njegovo branje.Najbolje ga je brati pred cvjetanje a ljeti kad sazriju klasići s plodovima dobro je i njih brati.Dobro će nam doći kod pravljenja trputčeva sirupa za kašalj kada se uz svježe listove doda i dio sjemenki.
Trputac je protubakterijska biljka pa je kao takav dobar za dišne puteve, liječi kašalj, bronhitis, astmu, promuklost...Osim toga čisti krv, liječi rane, proširene vene, venske rane i trombozu pa je zato dobar dodatak u kremama za rane i proširene vene.
Sad je trputac pun soka pa je možda pravo vrijeme za napraviti sirup od trputca.
Ovdje govorimo o uskolisnom trputcu za razliku od širokolisnog koji je manje ljekovit.
Evo i nekoliko slika ove vrijedne biljke:

Prepoznatljiv je po tome što na naličju lista ima 5 dobro vidljivih usporednih crta.

Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.
Na vrh
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Fermina-Daza Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19 Ožujak 2010 u 23:47
Ja sam danas brala rusomaču (Capsella bursa pastoris ) iliti pastirsku torbicu, meni jako dragu i korisnu travu.
Dobra je za zaustavljanje krvarenja svih vrsta: iz nosa, pluća, želuca...
Preporučuje se kod visokog i niskog tlaka.Ona, zapravo, regulira tlak jer poboljšava tonus krvnih žila.
Pije se za razne smetnje kod izmjene tvari, bolesti bubrega, mjehura i jetre.
Učvršćuje maternicu pa je dobra u slučaju spuštene maternice i jakog krvarenja.Pomaže u klimakteriju......
U ovo vrijeme je ima dosta i najbolja je u rano proljeće.Evo jedne iz mog vrta (u prvom planu):

Prepoznatljiva je po malim srcolikim mahunicama koje podsjećaju na pastirsku torbicu pa joj odatle i ime.(mislim da se dobro razaznaju na drugoj slici ).
Inače, nekada je to bila prva proljetna biljka koja se kuhala i jela na salatu nakon duge zime.Nije čudo što su ljudi tada bili zdraviji.Pogledajte joj samo boju, crvena je, sigurno bogata željezom.

Na vrh
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Fermina-Daza Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19 Ožujak 2010 u 23:16
Evo jedna nova tema.Mogla bi biti od koristi posebno za identifikaciju bilja ukoliko stavimo i slikice bilja koje trenutno beremo.Ne bi bilo loše napisati nešto o biljci i čemu pomaže.Do kraja godine mogla bi se skupiti lijepa datoteka ljekovitog bilja.Naročito ako se svi potrudimo.
Pitanja o bilju su dodrodošla a odgovori još i više.Big%20smile
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 345
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,172 sekundi.