Identifikacija gljiva |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 1819202122 38> |
Korisnik | |
Agaricus ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Upravo klijam ![]() ![]() Pridružen: 03 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 103 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Pozdrav,
iako ju do sada nisam sreo, a i nisi nam rekao da si ju ubrao sa nekog panja - rekao bi Fistulina hepatica - Jetrenka ili Vukovo meso ... lijepe slike i lijep primjerak vidi link http://www.gdnasice.hr/index.php?option=com_joomnik&album=3&task=photo&id=66&Itemid=51 |
|
"Na mjestima gdje plešu šumske vile, gljive izrastaju u krug..."
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
Westerner ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 28 Kolovoz 2010 Status: Offline Bodovi: 2 |
Bila je solitarna, na korijenju žive bjelogorice. Da, najsličnija bi bila vukovom mesu, mada po slikama nigdje ne mogu pronaći primjerke takva (pravilnog) oblika. Na prerezu jučer nije ispuštala nikakvu tekućinu, danas je crvenkasta.. Nisam je probao. Hvala. |
|
![]() |
|
smrcko ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
E baš sam htjela napisati, kad vidim da si dobio odgovor.
Pozdrav gljivoljubcima ![]() |
|
![]() |
|
Ulla ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 12 Rujan 2010 Status: Offline Bodovi: 5 |
Može li mi tko reći koja je ovo gljiva? Jel jestiva ili ne?
Tek sam počela gljive promatrati u prirodi, pa tek učim, pa ako mi koji znalac može reći koja je to gljiva. ![]() ![]() ![]() Ima šuplju stapku. ![]() |
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Upravo klijam ![]() ![]() Pridružen: 03 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 103 |
Lijepe slikice Ulla, daju puno informacija,
nisam se sretao sa ovom gljivom (gljivicama), pa predlažem da čuješ još poneko mišljenje.
Po crnoj otrusini koja pada po stručku i ostavlja crne tragove, te po boji i trihama na klobuku, a i po grupnom rastu rekao bi da se radi o rodu Psathyrella a vrstu bi ciljao kao P. lacrymabunda. (Novi naziv iste je Lacrymaria lacrymabunda).
Za navedenu kažu da je uvjetno jestiva, no predlažem ti i drugo mišljenje.
Ugodnu večer
Agaricus
|
|
|
|
![]() |
|
Ulla ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 12 Rujan 2010 Status: Offline Bodovi: 5 |
Bok Aqaricus,
dobro si rekao koja je to gljiva Lacrymaria lacrymabunda. Pitala sam za gljivu i na još jednom forumu i dvoje ljudi je isto reklo da je to ta gljiva. Hvala ti! Šteta da je nejestiva, no više sreće meni drugi put :). |
|
![]() |
|
jadranka4 ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 25 Lipanj 2009 Status: Offline Bodovi: 437 |
![]() |
|
jadranka4 ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 25 Lipanj 2009 Status: Offline Bodovi: 437 |
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Uf, slikica je ...
Koje je boje - čisto crna ili vuče na ljubičasto?
Uglavnom, ovog su oblika mlade gljive roda Cortinarius (Koprenke) pa proguglaj po slikama ... (možda C. violaceus - Ljubičasta koprenka)
Sretno
A.
Sad sam vidio da si dodala post sa prerezom i boju :).
Da, Ljubičasta koprenka Laku noć
Agaricus
|
|
|
|
![]() |
|
Hvala ti A,proguglala sam i ti si u pravu, koprenku ljubičastu sam našla.Bez tvoje pomoći ne bih uspjela
![]() |
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Drago mi je Jadranka,
no oprezno sa "upoznavanjem" gljiva a osobito roda Cortinarius koji je pun otrovnih vrsta... Nemoj kušati dok nisi 100% sigurna. Pozdrav A. |
|
|
|
![]() |
|
Aqaricus,potpuno si nu pravu,držat ću se tvog savjeta.Pozdrav.
|
|
![]() |
|
Evo još šaljem par uslikanih gljiva šta našla na svojoj zemlji pa da mi pomognete u
identifikaciji pa da naučim.
Prva: ![]() ![]() ![]() Druga: ![]() ![]() Treća i jedina koju sam do sada bez nedoumica prepoznala - BLJUVARA (Russula emetica): ![]() ![]() E sad ova je pronađena isto blizu bljuvare koja je već crvena pa jel ova isto bljuvara samo šta nije još dobila boju? Hm ... ![]() ![]() Hvala! |
|
![]() |
|
blekhulk ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 24 Rujan 2010 Status: Offline Bodovi: 1 |
![]() |
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Pozdrav,
vidio sam da su 4 Ulline gljivice komentirane na forumu GD Našice: pa redom su pretpostavke slijedeće: 1. Stropharia coronilla 2. Lacrymaria lacrymabunda 3. Russula sp. 4. Amanita sp (jedna od preslica) Ugodnu večer A. |
|
|
|
![]() |
|
manči ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
....lijep pozdrav...
...prosle sam godine otvorila temu Gljive juzne Hrvatske....snimam i ucim...treba mi pomoc znalaca....smrcko mi je vec pomagala pa molim i jos nekoga sa iskustvom da pogleda te stranice i komentira.....
...hvala unaprijed....
|
|
![]() |
|
vule ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 31 Svibanj 2007 Status: Offline Bodovi: 401 |
mene zanima ova;
![]() ![]() jeli to koja vrsta panjevčica,raste u redu ne pregusto u mješovitoj listopadnoj icrnogoričnoj šumi,nisam baš znalac za gljive ,a trenutno nemam nikog takvog u blizini....... |
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Hvala na pozivu Manči, prijavit ću se na Tvoju temu i biti stalan gost - obećajem, ali ne zaboravi slike gljiva sa svih strana - za determinaciju ![]() Ugodnu večer A. |
|
|
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Ova gljivica je iz roda Clitocybe i to rekao bi - pomalo deformirana Clitocybe geotropa. Rod Clitocybe je rod pun otrovnica, no ove naranđaste su uglavnom jestive - no meni baš i ne previše primamljive jer mi ne odgovara miris i čvrsta konzistencija mesa. Ona je sigurno rasla u "Vilinski" krug. Nije panjevčica jer nije rasla na panju! Jestiva je mlada jer je velika "meni" prežilava. No, znam da na ovom forumu ima gurmana koji dobro poznaju Veliku martinčicu, pa pričekaj njihovu potvrdu. Ugodnu večer Agaricus |
|
|
|
![]() |
|
vule ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 31 Svibanj 2007 Status: Offline Bodovi: 401 |
sutra ču poslikati stanište,i pričekati ostale komentare
fala,Agaricus |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 1819202122 38> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |