Početna stranica Početna stranica > Drveće, živice, palme ruže i bonsa -Forum o drveću > Grmlje
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Oleandar
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Oleandar

Odgovori Odgovori Stranica  <1 78910>
Korisnik
Poruka Obrnuti redoslijed
Ivan View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm
Autor ljekovitog bilja

Status: Offline
Bodovi: 1213
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Ivan Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Veljača 2008 u 14:27
http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=218
već postoji topic o oleanderima, da se ne dupliciramo? nemojte zlonamjerno shvatiti, molim vas !
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
stephanotis View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Bodovi: 569
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje stephanotis Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Veljača 2008 u 10:00
Originalno poslano od člana Ivan Ivan napisao:

Tongue ja bi listove za svoju punicu !LOL
Fani, fani, fani!!!Wink
Na vrh
Ivan View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm
Autor ljekovitog bilja

Bodovi: 1213
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Ivan Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Veljača 2008 u 09:50
Tongue ja bi listove za svoju punicu !LOL
Na vrh
Mladi grm
Mladi grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje stephanotis Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Veljača 2008 u 09:28
Hvala Kika. Malo bi ga možda šišnula, čisto da dobije formu grmića. Big%20smile Jedva čekam da ga stavim na balkon i da uživa na suncu.
Na vrh
kika View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Bodovi: 969
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje kika Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19 Veljača 2008 u 18:13
Stephanotis, ako nije previsok za tvoj ukus, ne trebaš ga orezati. Kad su topliji dani (iznad 0 stupnjeva) iznosi ga napolje i sigurno će ojačati.

Rena, mislim da ti je insekticid neizbježan i to podhitno.
Na vrh
rena View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Bodovi: 767
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje rena Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19 Veljača 2008 u 17:37
Da li netko zna kako ili s cim spasiti bolesnog oleandera. Mislim da je pun usi, mali milion usi ima, listovi se lijepe, cak vec i malo vise, a ima i bijele "paucine". Stvarno jadno i bolesno izgleda. Moram dodati da je ogroman, sigurno 2 metra visok i obujan, skoro kao manja vocka. Moj problem je da ne volim kemikalije, iako mi se skoro cini da u ovom slucaju necu imati drugog izbora, ako ga uopce i uspijem spasiti. smile220
Na vrh
Mladi grm
Mladi grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje stephanotis Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19 Veljača 2008 u 11:59
Molim vas za malu pomoć oko mog oleandera. Kad je došla zima, stavila sam ga s balkona u boravak. Najednom je počeo tjerati grane i pupove. I cvao je u 12. mjesecu. Sve mi je jasno da je bio na pretoplom. Sad me zanima kako ga obrezati. Jasno mi je da ove "nove" grane nisu dobre. Da li da ih cijele odrežem ili... i kad?

Na vrh
kika View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje kika Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Studeni 2007 u 22:35
Originalno poslano od člana aglaja aglaja napisao:

Kika, ne znam dal' ces verovati, i meni je cudno, ali cini mi se kao da se na vecim zilama pojavilo puno malih zila, kojih juce nije bilo.

Da li je moguce? Tokom jedne noci! Posle odsecanja onog pupoljka!

Malo mi je nevjerojatno da je to bio razlog. Mislim da se to samo poklopilo jedno s drugim. Ali je i činjenica da će se biljka sada lakše ukorijeniti i porasti.....a i činjenica je da su biljke nepredvidive.
Na vrh
Hele View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Bodovi: 684
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Hele Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Studeni 2007 u 20:29
 Obožavam oleandre , mada nemam nijednog. Imali smo velikog u vrtu u ST. Ali ja obožavam sve mediteransko i pokušavam preselit u ZG. Najnoviji projekt je maslina. Ne očekujem plodove, dosta da znam da ih imam.  Mislim, nemam oleandar , ali ako se netko smiluje reznicom  YUPIIIII smile188 smile213

Ažurirao Hele - 26 Studeni 2007 u 20:29
Na vrh
aglaja View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Bodovi: 561
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje aglaja Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Studeni 2007 u 19:57
Kika, ne znam dal' ces verovati, i meni je cudno, ali cini mi se kao da se na vecim zilama pojavilo puno malih zila, kojih juce nije bilo.

Da li je moguce? Tokom jedne noci! Posle odsecanja onog pupoljka!
Aglaja
Na vrh
Donata View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Bodovi: 2260
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Donata Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Studeni 2007 u 17:59
Originalno poslano od člana kika kika napisao:

Donata, prekrasan mi je ovaj tvoj žućko. Da li se mogu predbilježiti za reznice?

Nema problema...smile186
Na vrh
kika View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje kika Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Studeni 2007 u 22:06
 Roll Molim. I drugi puta. Tu smo da si pomažemo i djelimo savjete.
Na vrh
aglaja View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje aglaja Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Studeni 2007 u 22:02
Kika, odsekla sam pupoljak!
Hvala ti.
Poz.
Aglaja
Na vrh
kika View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje kika Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Studeni 2007 u 18:03
Ništa osim kaj bi biljci dala malo više snage za razvoj korijenčića.
Na vrh
aglaja View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje aglaja Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Studeni 2007 u 13:54
Donata, hvala na odgovoru!

Da li mozda znas, ili neko drugi, sta bi se desilo kada bi taj pupoljak odsekla?
Aglaja
Na vrh
kika View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje kika Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 24 Studeni 2007 u 23:49
Donata, prekrasan mi je ovaj tvoj žućko. Da li se mogu predbilježiti za reznice?
Na vrh
Donata View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Donata Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 24 Studeni 2007 u 19:43
Originalno poslano od člana aglaja aglaja napisao:

Donata, hvala puno na ovom uputstvu. Imas lep primerak.

Evo, odmah i pitanja. Ona moja treca reznica, koja nije htela da se ozili, pa sam je, u vreme kada sam druge dve sadila u zemlju, prikratila jos malo i sada pusta zilice, ima cvetni pupoljak. Meni je to odmah bilo sumnjivo, ali nisam htela da pametujem. Baka koja mi je poklonila reznice ima godinama oleandre i sama ih razmnozava.

Moje pitanje je: sta sad sa takvom reznicom?

Pošto je naknadno pustila žilice...trebalo bi je držati i dalje u vodi...da joj se korijenova bala dobro ojača...jer je to ključno kod reznice oleandra...

Obično presadnice koje se zakorijenjuju se uzimaju od vrhova grana koje su bez pupoljaka ili naznaka pupoljaka na vrhu- jer je takva reznica u biti teže zakorijenjiva od onih koje to nemaju....

Da ne duljim mislim da bi taj cvjetni pup trebala zanemariti ...možda se i iz tih razloga ta reznica nije uspijela zakorijeniti sa prve dvije....
Na vrh
aglaja View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje aglaja Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 24 Studeni 2007 u 19:27
Donata, hvala puno na ovom uputstvu. Imas lep primerak.

Evo, odmah i pitanja. Ona moja treca reznica, koja nije htela da se ozili, pa sam je, u vreme kada sam druge dve sadila u zemlju, prikratila jos malo i sada pusta zilice, ima cvetni pupoljak. Meni je to odmah bilo sumnjivo, ali nisam htela da pametujem. Baka koja mi je poklonila reznice ima godinama oleandre i sama ih razmnozava.

Moje pitanje je: sta sad sa takvom reznicom?

Aglaja
Na vrh
dina View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 5073
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje dina Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 24 Studeni 2007 u 18:33
Donata
Voli vjeruj i daj ali pazi

koga ,kome i šta...
Na vrh
Donata View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Donata Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 24 Studeni 2007 u 18:17
Evo malo savjeta iz Dalmacije....smile186
Odraslu biljku oleandra tijekom zime nije uputno držati u jako zagrijanoj prostoriji, ali treba dosta svjetlosti, a korijen biljke se održava lagano vlažnim. Ako se oleandar tijekom zime drži u tamnoj prostoriji, treba ga postupno iznositi na svjetlo. Tako je uputno nekoliko dana držati posudu s oleandrom u polusjeni, a tek onda je postaviti na sunčano mjesto, da biljka ne doživi šok.

UZGOJ IZ PRESADNICA

Za uzgoj mladica u vodi odabiru se mlade vršne grančice bez cvjetnih pupova, dužine 20 do 25 cm. Donji se listovi s grančice uklone, a ostali se prikrate na trećinu dužine. Ovako pripremljene grančice stave se u duboku posudu s vodom, u koju se doda komadić razmrvljenoga drvenog ugljena ili, u novije doba, sredstvo za brže ukorjenjivanje. Drveni ugljen sprječava razvoj truleži u vodi te voda ostaje bistra. Posuda se stavi na toplo i svijetlo mjesto. Po potrebi voda se u posudi nadolijeva, ali se ne mijenja. Nakon 6 do 8 tjedana pojavit će se korijenčići. Reznice valja i dalje držati u vodi, dok se korjenčići dobro razviju i ojačaju. Pogrešno je tek slabo razvijene mladice ukopati u zemlju, često se dogodi da se mladice ne prime. Kad se razvije dostatno snažan korijen, biljke se pažljivo vade iz posude s vodom i presađuju u cvjetni lonac ispunjen cvjetnom mješavinom.

REDOVITA GNOJIDBA

U početku razvoja biljke valja često zalijevati i povremeno prihranjivati tekućim gnojivom. Dobro ukorijenjene biljke mogu se iznijeti na otvoreno ili posaditi u vrt na sunčano, zaštićeno mjesto, gdje nema jakih strujanja vjetra. Uz vrlo pažljivu njegu oleandar može već iste godine procvasti, no veća je vjerojatnost da će cvasti iduće godine.

Moj žuti dupli...smile84

Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 78910>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,219 sekundi.