Rajčica - Lycopersicon esculentum |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 5253545556 78> |
Korisnik | |
djemba ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 07 Veljača 2010 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 11 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ja sam također špricao s mlijekom i preslicom i sve je bilo dobro dok se jedan dan nije pojavila magla i eto plamenjače .
Oko mene je još dvoje vikendaša koji ne špricaju kemijom nego s mlijekom i imaju nešto bolji položaj od mog tj manje im se zadržava magla no i oni su dobili po repu. Nisam siguran no mislim da ovo eko špricanje nije toliko efektno kontra magle. Možda ako ti je vrt uz kuću pa kada skužiš maglu odmah baciš jednu ruku špricanja ali za vikendaše mislim da nema spasa. Uspori razvoj bolesti ali sam već bacio desetak velikih zelenih i bojim se da se ponavlja prošla godina ![]() Ne znam od kuda si" gospina travo "ali to može biti uzrok problema. Riješenje ne znam-špricati ,pokriti nečim da magla ne napravi svoje ili se uzdati u sreću da magle neće biti |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
Olja ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 13 Siječanj 2011 Lokacija: Yugoslavia Status: Offline Bodovi: 842 |
Cesto svratim da cujem neki koristan savet o prirodnimi neotrovnim nacinima zastite paradajza i ove godine po prvi put ih uzgajam bez pesticida i insekticida.
Posadila sam staru sortu koju je moja mama godinama unazad cuvala i mogu da se pohvalim da ga vec jedemo. Problem mi se pojavio sa belom leptirastom vasi....ima li neko ideju kako da je se resim ili makar smanjim? |
|
![]() |
|
Pustolovka ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 05 Srpanj 2010 Lokacija: Bosna i Hercego Status: Offline Bodovi: 3162 |
dobro vam vece (meni vala nije dobro sve dok kisa ne prolije,vrucina ubi)
![]() za plemenjacu mogu vam reci da zna prevariti i napadne iz cista mira sprico fungicidima ili ne.ovdje jedna spricala vodom u sami mrak kad je ustala sve crno od plemenjace
![]() ![]() |
|
![]() |
|
anči39 ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 05 Ožujak 2010 Status: Offline Bodovi: 3042 |
wizardica daj nam recepte svojih preparata .
Kad ,što ,koliko i za čeg se koristi ?
![]() |
|
"pravi prijatelj je ona osoba koja te drži za ruke i dodiruje tvoje srce!"
|
|
![]() |
|
wizardica ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 21 Ožujak 2011 Lokacija: od vamo...tamo Status: Offline Bodovi: 2140 |
Živa ti i zdrava meni bila , pa puno mislila i jela finih rajčica!
|
|
![]() |
|
gospina trava ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 11 Svibanj 2010 Status: Offline Bodovi: 5954 |
Svatko im pravo na svoje mišljenje, jedino nam je to i ostalo.
Ja sam samo iznjela svoje iskustvo, koliko znam to ovdje nitko nikome ne brani, osim ako si ti wiz. administrator, pa ćeš mi zabraniti da govorim ono što hoću. Ne moraju svi razmišljati,a ni raditi kao što to radiš ti. |
|
![]() |
|
wizardica ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 21 Ožujak 2011 Lokacija: od vamo...tamo Status: Offline Bodovi: 2140 |
![]() |
|
![]() |
|
gospina trava ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 11 Svibanj 2010 Status: Offline Bodovi: 5954 |
Paradajz sam špricala sa juhom od wiz..., i sa mlijekom 3,2% i vodom u omjeru 50:50 2 x tjedno.
Možda bi vrijedilo da sam prskala samo sa mlijekom bez vode. Naime dobio mi je i plamenjaču i vršnu trulež ploda. Kolega koji je po struci agronom mi je dao savjet za ubuduće. Veli kad ti se paradajz zakorijeni zalij ga sa vapnom. Na jednu biljku ide šaka vapna i 1 l vode. Napraviti otopinu dan prije zalijevanja. Tako ćeš spriječiti sve bolesti ploda, a za bolesti lista mlijeko je slaba zaštita, osim ako je domaće i ako se ne razrijeđuje. Inaće čovjek preporučuje kao zaštitu sredstvo Quadris koje ima karencu samo tri dana. |
|
![]() |
|
anči39 ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 05 Ožujak 2010 Status: Offline Bodovi: 3042 |
Hvala mememe na savjetima
![]() |
|
|
|
![]() |
|
mememe ![]() Mladi grm ![]() Pridružen: 23 Lipanj 2010 Lokacija: ZG / PU Status: Offline Bodovi: 578 |
Uzrok tomu je manjak kalcija u biljci i time u plodu, sto moze biti ili zbog stvarnog manjka kalcija u tlu, ali i zbog neravnomjernog zalijevanja, viška kalija ili niskog ili visokog pH tla. To se nažalost ne može rješiti preko noći već se taj problem rješava kvalitetnom pripremom tla, a sad za početak treba plodove koji su crni baciti da ne muče biljku. Treba dodati komposta i malčirati biljke piljevinom, slamom - što vam je već dostupno da se vlaga zadržava dulje. Ja bih dodao i nesto mineralnog gnojiva u vodu za zaljevanje (makar ih puno ljudi ne voli) da se poveća koncentracija topivog kalcija (svakako provjeriti sastav gnojiva). I uz sve to, zadnji korak, nakon dobrog zalijevanja pospricati lišće biljaka blagom otopinom gorke soli - jedna čajna zličica na litru vode, time se upija magnezij koji pomaže pri upijanju kalcija. Čitao sam da preparati za folijarnu prihranu kalcijem u ovoj situaciji ne pomažu, vec se oni isto koriste u prevenciji, prije i tokom cvatnje. Za iduću sezonu dobro pognojiti zemlju već obrađenim stajskim gnojivom (ne pretjerati) i kompostom i od početka malčirati. Za svaki slučaj u zemlju dodati izvor kalcija tipa ljuske jaja, smrvljeni vapnenac ili čak mlijeko u prahu na mjesto gdje će se posaditi rajčice. Ako živite uz obalu najvjerovatnije kalcija u tlu ne fali već mu je vrlo vjerovatno pH uneravnotežen. |
|
![]() |
|
Moje rajčice na doljnjem dijelu ploda imaju crno oboljenje.
Zna li tko što je to ,od čega i kako to izbječi i izliječiti ??
Hvala !!
|
|
|
|
![]() |
|
manči ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
...evo me baš!!!
....one druge tj. one koje sam ja sijala i dobila na forumu i od tebe - male su i kilave jer sam ih kasno posijala za naše prilike na jugu....ne znam što će bit s njima....ali imam još sjemenaka pa ću dogodine pametnije....
....muževe su fantastične, posebno nam se svidjela sorta Karmelo - da li je neko sadi?????
....pozzz Wizardice, nadamo se dobiti sjemenčica jedne posebno velike sorte ...bit će i za tebe na kraju ljeta....ne znam još kako se zove...
|
|
![]() |
|
E Manči, kako napreduju rajčice, one druge.Meni su neke potpuno izgubljene od tuče.Ove koje su ostale za sad su fenomenalne, samo da ih bolest od kiša ne strefi.
|
|
![]() |
|
Škoj ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 05 Travanj 2011 Status: Offline Bodovi: 54 |
Wizardice, sjetit ću te se na jesen, bez brige.
HomoVegetus, otvorila si mi oči. I moje pome su napale isti kukci, a ja pojma nisam imala kako se zovu te beštijice. Dakle to je zelena stjenica, Nezara Viridula, ili ti ga smrdljivi Martin, kod nas čimak. Na mom otoku se dosta ljudi tuži ove godine na njih. Ja ih tamanim jednog po jednog, rukama, a najviše mi vole black plum. Javi kako podnose ulje, pa ću i ja probati. |
|
![]() |
|
![]() Od silnih rajčica ništa se ne vidi.
Šalim se naravno, podsjeti me na jesen, jer ja sigurno nebum popamtila kome sam kaj rekla a i da zapišem, hm, nema neke vajde.
|
|
![]() |
|
HomoVegetus ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 26 Svibanj 2011 Status: Offline Bodovi: 14 |
pozz, imam pitanjce.. pomidori su mi puni onih smrdljivih buba,(stink bugs), imate li kakvo riješenje osim da sadim suncokret,lavandu itd. jer mi je malo kasno sad za to.
citao sam da se pomidori mogu ispirati cijeli jedan tjedan i da to pomaže, ali strah me da ne obole od previše vode i vlage. isto sam našao i to bi mogao probati, pomješati pola ulja biljnog ili maslinovog, pola vode i time špricati pomidore, imate li vi kakav dobar savjet, jer imam tih buba previše i upropastit če mi paradajze a počeli su sazrijevati.. tnx |
|
![]() |
|
MG20 ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 09 Ožujak 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 16 |
Evo jedan link za one koji znaju i imaju volje citat na engleskom... sve o rajcicama (od polja do stola
![]() http://gardening.about.com/od/totallytomatoes/tp/Tomatoes-Growing-Recipes.htm |
|
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
mememe ![]() Mladi grm ![]() Pridružen: 23 Lipanj 2010 Lokacija: ZG / PU Status: Offline Bodovi: 578 |
Da, inače original rajčica nije ni bila crvene boje, već žute, kažu vrli znanstvenici.
|
|
![]() |
|
Prve uzgojene rajčice nastale iz davne prošlosti su bile male divlje rajčice a kasnijom selekcijom pri uzgoju stvorene su velike nepravilnog oblika a ove danas raznih oblika i veličina su što hibridi što heirloom rajčice.
Ajd na obuku!
![]() |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 5253545556 78> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |