Perlit |
Odgovori ![]() |
Stranica <123> |
Korisnik | ||
dado_84 ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 20 Srpanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1031 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Manja granulacija po meni je jos bolja od krupnije jer npr litra perlita manje granulacije ima vecu ukupnu povrsinu i tako vecu sposobnost zadrzavanja vlage i zraka od litre perlita vece granulacije. Barem bi tako trebalo funkcionirati po nekim fizickim i kemijskim principima - sad da li je to stvarno tako i u praksi neka netko potvrdi. :)
|
||
Spasimo Hrvatsku kupujmo domaće!
|
||
![]() |
||
Sponzorirani linkovi | ||
![]() |
||
Tea ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 20 Prosinac 2010 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 3658 |
|
triggi
![]() ![]() |
||
Hodaj pokraj mene i samo budi moj prijatelj
|
||
![]() |
||
triggi ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 31 Siječanj 2012 Status: Offline Bodovi: 15 |
|
Perlita ima u različitim granulacijama. U celularnoj (ćelijastoj) varijanti od 0,5-6mm i u mikrocelularnoj od 0,1- 0,5mm. Poljoprivredni perlit ćelijaste strukture je granulacije 0,5-6mm Vjerojatno si naišla na sitnu granulaciju. Točno je da se takav "sitni" perlit koristi kod sijanja i sađenja biljaka sitnog i krhkog korjenja i bilja mekanih stapki. Kod ppljoprivrednog perlita s kojim radim veličina granula u toj sitnoj varijanti je do 3mm, a sad zašto ti prodavač nije ponudio krupniju varijantu neznam?! ili nema ili nezna pa ide linijom manjeg otpora Što se tiče ovog dijela "praha" naravno da kod transporta i ostalih manevara sa vrećom dođe do struganja pa postoji dio prašine no ona je vrlo mala. Većina tog praha su granule veličine 0,5 do recimo 1mm koje naoko izgledaju kao višak prašine no ta granula od 0,5 ili 0,7 ili 1mm odrađuje isti posao kao i granula od 6mm. Znači..kupit veću granulaciju |
||
![]() |
||
triggi ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 31 Siječanj 2012 Status: Offline Bodovi: 15 |
|
odgovarao sam na pitanje za plavučac.. a ne za perlit .. a ovo s kokicama stoji.. tako slikovito izgleda postupak ekspanzije perlita |
||
![]() |
||
Baka Bea ![]() Trajnica ![]() Pridružen: 19 Ožujak 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2451 |
|
Ako bude dugo čekao budemo mi
![]() |
||
![]() |
||
Cimicifuga ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši vrt 2017 Pridružen: 11 Studeni 2009 Lokacija: Velika Gorica Status: Offline Bodovi: 5167 |
|
Triggi, pa daj napiši ukratko o perlitu: što je to i čemu služi, a onda ćemo dalje... |
||
![]() |
||
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 20 Srpanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1031 |
|
Stvaranje perlita je kao pecenje kokica. Velikim tlakom i temperaturom zarobljen zrak u stjeni se siri i raspuca mineral - stvarajuci tako spuzvastu strukturu. |
||
|
||
![]() |
||
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
|
Natalija ocito se taj perlit raspao jer je dugo bio zapakiran i nisu bili brizni pri rukovanju pa su ga vjerojatno bacali dok su ga slagali. I tako sitan ce isto sluziti svrsi.
Perlita ima i u Bricu, pakiranja od par litara. |
||
|
||
![]() |
||
Tea ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 20 Prosinac 2010 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 3658 |
|
natalija,ja isto volim da je krupniji
![]() |
||
|
||
![]() |
||
natalija ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: zadar Status: Offline Bodovi: 5452 |
|
ja sam nedavno jedva uspjela naći perlit, uzela vreću od 100l, nije bilo manjeg pakiranja i bila sretna ko da sam si kupila ne znam što, a kad sam ga doma otvorila - razočaranje, skoro pa prah... računala sam na krupnije zrno, zbog mješanja u supstrat ponajviše mesnaticama
čini mi se da je ovako sitan dobar jedino za zakorjenjivanje, griješim li? |
||
![]() |
||
|
U Eurovrtu u zgu, i agroturopolju u vg imate pakiranja od 10 i od 100 litara Agroperla
Obsidian i plavučac jesu stijene srodne perlitu ponešto drugačijeg kemijskog sastava no istih karakteristika - "zarobljeni zrak" S obzirom da nisam upoznat sa tehnološkim procesima dobivanja tog gotovog proizvoda nebi ni pisao o tome jer to je ono što sa ovom temom pokušavam spriječiti tj. ne pisati nešto u što nisi 100% siguran |
||
![]() |
||
|
Baka Bea,hvala na informacijama
![]() ![]() Usput,triggi,dobro da si otvorio ovu temu ![]() ![]() |
||
|
||
![]() |
||
Baka Bea ![]() Trajnica ![]() Pridružen: 19 Ožujak 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2451 |
|
Perlit se može nabaviti u Bauhausu, 3 l nekih 10-11kn ne znam točnu cijenu.
|
||
![]() |
||
mememe ![]() Mladi grm ![]() Pridružen: 23 Lipanj 2010 Lokacija: ZG / PU Status: Offline Bodovi: 578 |
|
Najbolje pitanje koje mogu postaviti je gdje ga mogu nabaviti u manjim količinama? :D I da li je plavac (stijena mislim) bolji od perlita, pošto ga vani više koriste nego perlit?
|
||
![]() |
||
|
S obzirom da radim s perlitom i s obzirom da internetom i forumima ovog tipa kruze ponekad nevjerojatne definicije perlita, predložio bi ovu temu da pokušam odgovoriti na pitanja vezano za taj materijal
|
||
![]() |
||
|
Ak neko ima još kakvih pitanja vezano za perlit nek slobodno pita tak da se razjasni sve oko toga.
Nebi htel da me neko krivo shvati al ove konstatacije da je perlit sitan stiropor i sl su mi fascinantne. Nemoguće je da je neko primio u ruku jedno i drugo i rekao da je to isti materijal, također je nemoguće da je to itko pročitao u bilo kojoj suvisloj literaturi, a najnevjerojatnije je da je neko uzeo čašu perlita i čašu stiropora, ulio vodu unutra i zaključio da je to isti materijal. ![]() |
||
![]() |
||
|
Sve 5 i to je jasno.Znam što su pore i kako se pune samo mi nije palo na pamet da stijena može upiti tekućinu.Sad sam nekaj novoga naučila
![]() |
||
|
||
![]() |
||
|
Što je materijal tvrđi krući il kak očeš je bolje jer će sigurno bolje rahlit zemlju nego nešto mekano što će zemlja stiskat
|
||
![]() |
||
|
Neznam kak da pogodim slikovito objašnjenje al recimo da si zamisliš kanistar. znači to je recimo plastični oblik koji ima u sebi jednu veeeeliku poru. Pa onda probaš zamislit 100 takvih kanistara spojenih međusobno znači imaš nekakav oblik sa 100 pora. e Tako granula perlita ima unutar sebe xy rezervoara za čuvanje vode ili bilo kakve tekuće prihrane
|
||
![]() |
||
|
Sve jasno,samo mi je teško shvatit da kamenina,ili bilo koja stijena može upijati u pore.Ja sam mislila da je to čvrsti materijal koji ne može upijati.Sve u svemu,hvala
![]() |
||
|
||
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <123> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |