Falenopsis - Phalaenopsis |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 7891011 58> |
Korisnik | |
jadranka4 ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 25 Lipanj 2009 Status: Offline Bodovi: 437 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Po mom iskustvu orhideje teže podnose višak vode nego sušu. Trenutno imam četiri i sa pola litre vode zalijem njih i još tri biljke svakih 5-6 dana. Stoje na sjevernom prozoru (nikad sunca) dok miruju i gdje je najsvježije u stanu.Trenutačno tjeraju cvjetne grane i kad počnu otvarati cvjetove selim ih u boravak gdje je toplo( ni tu nema sunca jer je cijeli stan na sjever). Kad ocvjetaju ( 6, 7 mjesec) selim ih ponovo na sjeverni prozor. Sve to pokazalo se kao dobitna kombinacija već godinama.
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
hisfishy ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 17 Siječanj 2015 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 12 |
Hvala puno na odgovoru! Ovo mi nije prvi phal, ali mi je jako bitan i zao mi je sto nismo skuzili da ima takvo korjenje kod kupovine, jer stvarno se drzim svih uputa i dosad nisam imala nikakvih takvih problema. Medutim, problem je u tome sto je ovaj zracni korijen postavljen jako horizontalno i kod presadivanja bi vjerojatno puknuo. IMa jos jedan mini zracni koji tek raste. Postoji li sansa da ovi polutruli korijeni ipak upijaju hranjive tvari i da cvijet moze izdrzati sa njima jos neko vrijeme, citala sam za metode ozivljavanja u staklenoj posudi sa glinoporom i vodom na dnu i vrecicom gore, da biljka pusti korjenje na taj nacin
![]() |
|
![]() |
|
Sunlight ![]() Upravo klijam ![]() ![]() Pridružen: 14 Lipanj 2014 Lokacija: BiH Status: Offline Bodovi: 147 |
Pozz Hisfishy
![]() Ako ti je to prvi Phal najvaznije je da prvo naucis neke osnovne informacije o njegovom uzgoju kako bi ti potrajao dugi niz godina i ono najvaznije, nanovo cvjetao. Te informacije mozes da nadjes na pocetku ove teme Što se tice ovog konkretnog problema koji si navela, truljenje korijena je vezano za pretjerano zalijevanje. Phal se inace zalijeva ili jos bolje potapa u vodu tek jednom u 5-7 dana i nikad ne ostavlja u vodi inace mu korijen trune i cijela biljka propadne. Sada mu mozes pomoci tako sto ces ga presaditi u novi supstrat za orhideje, a prije toga obavezno odstrani svo trulo korijenje i ostavi samo zdravo zeleno. Taj jedan zeleni koji je bio van posude sada prekrij supstratom tako da van supstrata ostanu samo listovi. Nemoj ga nikako zalijevati kad ga presadis...samo ga orosavaj po listovima Nadam se da ce ti se phal oporaviti ![]() |
|
![]() |
|
hisfishy ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 17 Siječanj 2015 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 12 |
Pozdrav, nova sam ovdje :).Za Bozic sam dobila predivnu divovsku phal orhideju koja je bila u cvatu. Medutim pupoljci su se polagano susili jedan za drugim i onda sam skratila cvjetnu stapku. Ona je izgledala super, yeleno napeto lisce, nema nametnika. NO ono sto me otpocetka brine je korjenje, primjetila sam da je jako trulo i lose, nema nijedan zdravi korjen, oni koji jesu poluzivi su truli tipa 5 cm i onda zeleni. Ima jedan veliki zracni korjen koji ne moze u zemlju zbog rasta. Sto da napravim i sa koliko korjena biljka moze prezivjeti. Molim vas savjeti, tu sam pisala jer su ostali podfroumi pasivni
|
|
![]() |
|
bugicaza5 ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 11 Siječanj 2014 Lokacija: Karlovac Status: Offline Bodovi: 8291 |
Kad čitam tvoj post, zvuči jednostavno... mislim da bih morala probati, makar samo sa jednom za početak. Zahvaljujem na informacijama i brzom odgovoru.
![]() |
|
![]() |
|
NinettA ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 27 Listopad 2010 Lokacija: Fiume Status: Offline Bodovi: 1030 |
Ako meni uspijevaju onda moraju i tebi...
Na jugoistočnom prozoru imam dva keiki-ja i zadovoljna sam njihovim rastom... Preko ljeta jednostavno spustim roletu da sunce ne udara niti u cvijet niti u lišće... Isto postupam i s ostalima koji su na zapadnom i sjeverozapadnom prozoru... Jenom na 10-tak dana ih potopim u vodu (i to od kada sam im pred godinu-dvije promjenila supstrat, do onda sam ih jednostavno zalijevala čašom vode) u koju u koju povremeno dodam bioenzim... Sve su u cvatu... U GK sam imala jednu na sjevernom prozoru (temperatura u zimskom periodu 14 oC) do prošle zime kada smo ostali bez struje zbog ledoloma. Ta je neprestalno cvala (10 mjeseci su je cvjetovi krasili, onda mjesec dana pauza i evo nje opet). A dobivala je po čašu vode na 2 tjedna (ljeti i rjeđe).... |
|
Što ne možeš promijeniti, prihvati. Ako ne možeš prihvatiti... odkantaj...
|
|
![]() |
|
bugicaza5 ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 11 Siječanj 2014 Lokacija: Karlovac Status: Offline Bodovi: 8291 |
Krasne su vam sve odreda. Nemam nijednu, bojim se nekako uzgoja bilo koje vrste orhideja, upravo iz razloga što ne znam kamo da ih smjestim i koliko su, u stvari, komplicirane. Iščitala sam temu, vidim da vam lijepo uspjevaju, ali si nekako uvijek mislim da meni ne bi.
Smeta li im jutarnje sunce na istočnim prozorima? Tu prvenstveno mislim u proljeće, ljeti ionako spuštamo rolete. U tom slućaju, treba li ih ljeti preseliti dok je u sobi mrak zbog roleta?
|
|
![]() |
|
Anastazija_ ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() 1. Najljepši vrt - Proljeće 2014 Pridružen: 09 Lipanj 2010 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 6004 |
Krasne su ! |
|
U životu nije važno koliko puta padneš , već koliko si se puta spreman dignuti.
|
|
![]() |
|
pčelica7 ![]() administrator ![]() ![]() Pridružen: 27 Listopad 2008 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 1966 |
Kad ima volje, ima i načina. (G.B.Shaw)
|
|
![]() |
|
Bellina ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 03 Siječanj 2015 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 12 |
![]() ![]() ![]() mandevila prekrasne suuu ... posebno mi se sviđa ova posljednja, s leopard uzorkom
|
|
![]() |
|
mandevila ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 14 Rujan 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 341 |
aaa
|
|
![]() |
|
mandevila ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 14 Rujan 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 341 |
malo cvijetića
|
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 03 Siječanj 2015 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 12 |
Joj malo sam zabrinuta ta orhidejica mi je zadnja stigla na spašavanje ... iz jednog dućana gdje se smrzavala i svašta ... nadam se da će sve biti ok ...
|
|
![]() |
|
Alma.M. ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 02 Lipanj 2014 Lokacija: HR Status: Offline Bodovi: 214 |
Bellina i moon hvala!
![]() |
|
![]() |
|
moon ![]() administrator ![]() ![]() Pridružen: 06 Listopad 2010 Lokacija: Kvarner,Croatia Status: Offline Bodovi: 10501 |
mandevila, Bellina, Alma.M, krasne su
![]() |
|
![]() |
|
jadranka4 ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 25 Lipanj 2009 Status: Offline Bodovi: 437 |
Rekla bih da je to niknuo keiki, za sada samo jedan listić. Ostavi sve kako je dok ne ocvate, a do tada će vjerojatno potjerati još jedan listić. Ja sam tada odrezala ocvalu granu do blizu keikija. Dalje sam slijedila Cimicifugine upute ( pogledaj 2,3 stranice ranije - da ja ne bi nešto ispustila) i sad mi keiki lijepo napreduje. Mislim da je Cimi rekla da trebaju biti bar 2, a bolje i 3 listića pa onda odrezati ga i posaditi. Nek je sa srećom!
![]() |
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Ima tu i vasih carolija :)
Uh koliko puta sam zapela pa kopaj po forumu ... Al evo napreduju ljepotice mislim da mi se nazire i jedan Keiki al jos cemo vidjet, zapravo samo je na sred grane listic niknuo?!?... Nisam to do sad imala pa cekam A ta mi je zadnja stigla na rehabilitaciju jadnu su zlostavljali u supermarketu sva je bila unistena i kupila sam ju za 10 kn briznu... Sad ima cvjetove iako je dosta pupova otpalo ... To je ova zelena/zuta... Pa ako tko tna sta bi taj listic predstavljao... Dali trebam sta napravit?? |
|
![]() |
|
Ooo koja divota kod naše Belline! Svaka čast i ti znaš s njima.
Moji keikiji posađeni jesenas lijepo napreduju, raste treći listić. Ostale su u stanju pupanja. Baš mislim da ih malo pognojim, nisam već dugo tj. od presađivanja. Jesenas sam sve izvadila iz zemlje, porezala trulo korijenje i u mješavinu stare i nove "zemlje" vratila biljku nastojeći što više začnog korijenja ugurati u zemlju. Bojala sam se kako će to biti, ali odlično napreduju, tjeraju po dvije cvjetne grane.
![]() |
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Alma.M. prekrasna je ... i moja bijelka je sad u pupovima pa svaki dan čekam :D ...
|
|
![]() |
|
Alma.M. ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 02 Lipanj 2014 Lokacija: HR Status: Offline Bodovi: 214 |
Bellina dobrodošla! Krasne su ti orhideje!
I moja bijela je u cvatu ![]() |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 7891011 58> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |