Početna stranica Početna stranica > Ostale biljne vrste - Forum o biljkama > Gljive
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Identifikacija gljiva
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Identifikacija gljiva

Odgovori Odgovori Stranica  <1 1819202122 38>
Korisnik
Poruka
Agaricus View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam

Status: Offline
Bodovi: 103
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Agaricus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 28 Kolovoz 2010 u 21:50
Pozdrav,

iako ju do sada nisam sreo, a i nisi nam rekao da si ju ubrao sa nekog panja - rekao bi Fistulina hepatica - Jetrenka ili Vukovo meso ...

lijepe slike i lijep primjerak

vidi link
http://www.gdnasice.hr/index.php?option=com_joomnik&album=3&task=photo&id=66&Itemid=51

"Na mjestima gdje plešu šumske vile, gljive izrastaju u krug..."
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
Westerner View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 2
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Westerner Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29 Kolovoz 2010 u 10:44
Originalno poslano od člana Agaricus Agaricus napisao:

Pozdrav,iako ju do sada nisam sreo, a i nisi nam rekao da si ju ubrao sa nekog panja - rekao bi Fistulina hepatica - Jetrenka ili Vukovo meso ...lijepe slike i lijep primjerakvidi linkhttp://www.gdnasice.hr/index.php?option=com_joomnik&album=3&task=photo&id=66&Itemid=51

Bila je solitarna, na korijenju žive bjelogorice.
Da, najsličnija bi bila vukovom mesu, mada po slikama nigdje ne mogu pronaći primjerke takva (pravilnog) oblika.
Na prerezu jučer nije ispuštala nikakvu tekućinu, danas je crvenkasta..
Nisam je probao.
Hvala.
Na vrh
smrcko View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Najljepši ljubimac u vrtu 2018

Bodovi: 18305
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje smrcko Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29 Kolovoz 2010 u 11:14
E baš sam htjela napisati, kad vidim da si dobio odgovor.
Pozdrav gljivoljubcimasmile219
Na vrh
Ulla View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 5
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Ulla Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12 Rujan 2010 u 18:59
Može li mi tko reći koja je ovo gljiva? Jel jestiva ili ne?
Tek sam počela gljive promatrati u prirodi, pa tek učim, pa ako mi koji znalac može reći koja je to gljiva.

Ima šuplju stapku.

Na vrh
Agaricus View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Agaricus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12 Rujan 2010 u 20:33
Lijepe slikice Ulla, daju puno informacija,

nisam se sretao sa ovom gljivom (gljivicama), pa predlažem da čuješ još poneko mišljenje.

Po crnoj otrusini koja pada po stručku i ostavlja crne tragove, te po boji i trihama na klobuku, a i po grupnom rastu rekao bi da se radi o rodu Psathyrella a vrstu bi ciljao kao P. lacrymabunda. (Novi naziv iste je Lacrymaria lacrymabunda).

Za navedenu kažu da je uvjetno jestiva, no predlažem ti i drugo mišljenje.

Ugodnu večer
Agaricus
Na vrh
Ulla View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Ulla Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12 Rujan 2010 u 22:07
Bok Aqaricus,
dobro si rekao koja je to gljiva Lacrymaria lacrymabunda.
Pitala sam za gljivu i na još jednom forumu i dvoje ljudi je isto reklo da je to ta gljiva.
Hvala ti! Šteta da je nejestiva, no više sreće meni drugi put :).
Na vrh
jadranka4 View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Bodovi: 437
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje jadranka4 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12 Rujan 2010 u 23:02
gljivu sam našla u bukovoj šumi,nemam pojma što je to.Bilo ih je više ali nisam se usudila uzeti ih.Može li netko zaključiti po slici?!
Na vrh
jadranka4 View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje jadranka4 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12 Rujan 2010 u 23:12
Ovo je ista gljiva razrezana.Slike baš nisu dobre(mobitel),gljiva je tamnoljubičaste boje.
Na vrh
Agaricus View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Agaricus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12 Rujan 2010 u 23:23
Uf, slikica je ...

Koje je boje - čisto crna ili vuče na ljubičasto?

Uglavnom, ovog su oblika mlade gljive roda Cortinarius (Koprenke) pa proguglaj po slikama ... (možda C. violaceus - Ljubičasta koprenka)

Sretno
A.

Sad sam vidio da si dodala post sa prerezom i boju :).

Da, Ljubičasta koprenka

Laku noć
Agaricus
Na vrh
jadranka4 View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje jadranka4 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13 Rujan 2010 u 22:18
Hvala ti A,proguglala sam i ti si u pravu, koprenku ljubičastu sam našla.Bez tvoje pomoći ne bih uspjelasmile79Spada u zaštićene gljive,mislim da sam naučila jednu novu gljivicu.Pozdrav!
Na vrh
Agaricus View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Agaricus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14 Rujan 2010 u 08:02
Drago mi je Jadranka,

no oprezno sa "upoznavanjem" gljiva a osobito roda Cortinarius koji je pun otrovnih vrsta...

Nemoj kušati dok nisi 100% sigurna.

Pozdrav
A.

Na vrh
jadranka4 View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje jadranka4 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14 Rujan 2010 u 22:11
Aqaricus,potpuno si nu pravu,držat ću se tvog savjeta.Pozdrav.
Na vrh
Ulla View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Ulla Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18 Rujan 2010 u 11:33
Evo još šaljem par uslikanih gljiva šta našla na svojoj zemlji pa da mi pomognete u identifikaciji pa da naučim.

Prva:

Druga:

Treća i jedina koju sam do sada bez nedoumica prepoznala - BLJUVARA (Russula emetica):

E sad ova je pronađena isto blizu bljuvare koja je već crvena pa jel ova isto bljuvara samo šta nije još dobila boju? Hm ...

Hvala!
Na vrh
blekhulk View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 1
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje blekhulk Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 24 Rujan 2010 u 14:02
Na vrh
Agaricus View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Agaricus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 24 Rujan 2010 u 21:34
Pozdrav,

vidio sam da su 4 Ulline gljivice komentirane na forumu GD Našice:
pa redom su pretpostavke slijedeće:

1. Stropharia coronilla
2. Lacrymaria lacrymabunda
3. Russula sp.
4. Amanita sp (jedna od preslica)

Ugodnu večer
A.
Na vrh
manči View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 5398
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje manči Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Rujan 2010 u 09:12
....lijep pozdrav...
...prosle sam  godine  otvorila  temu  Gljive  juzne Hrvatske....snimam  i  ucim...treba  mi  pomoc  znalaca....smrcko   mi  je  vec  pomagala  pa  molim  i  jos  nekoga  sa  iskustvom  da  pogleda  te   stranice i  komentira.....
...hvala  unaprijed....
Na vrh
vule View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Bodovi: 401
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje vule Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Rujan 2010 u 17:21
mene zanima ova;

jeli to koja vrsta panjevčica,raste u redu ne pregusto u mješovitoj listopadnoj icrnogoričnoj šumi,nisam baš znalac za gljive ,a trenutno nemam nikog takvog u blizini.......
Na vrh
Agaricus View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Agaricus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Rujan 2010 u 21:40
Originalno poslano od člana manči manči napisao:

....lijep pozdrav...
...prosle sam  godine  otvorila  temu  Gljive  juzne Hrvatske....snimam  i  ucim...treba  mi  pomoc  znalaca....smrcko   mi  je  vec  pomagala  pa  molim  i  jos  nekoga  sa  iskustvom  da  pogleda  te   stranice i  komentira.....
...hvala  unaprijed....

Hvala na pozivu Manči,

prijavit ću se na Tvoju temu i biti stalan gost - obećajem, ali ne zaboravi slike gljiva sa svih strana - za determinaciju Wink

Ugodnu večer
A.
Na vrh
Agaricus View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Agaricus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Rujan 2010 u 21:44
Originalno poslano od člana vule vule napisao:

mene zanima ova;

jeli to koja vrsta panjevčica,raste u redu ne pregusto u mješovitoj listopadnoj icrnogoričnoj šumi,nisam baš znalac za gljive ,a trenutno nemam nikog takvog u blizini.......

Ova gljivica je iz roda Clitocybe i to rekao bi - pomalo deformirana Clitocybe geotropa. Rod Clitocybe je rod pun otrovnica, no ove naranđaste su uglavnom jestive - no meni baš i ne previše primamljive jer mi ne odgovara miris i čvrsta konzistencija mesa.

Ona je sigurno rasla u "Vilinski" krug. Nije panjevčica jer nije rasla na panju! Jestiva je mlada jer je velika "meni" prežilava.

No, znam da na ovom forumu ima gurmana koji dobro poznaju Veliku martinčicu, pa pričekaj njihovu potvrdu.

Ugodnu večer
Agaricus
Na vrh
vule View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Bodovi: 401
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje vule Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Rujan 2010 u 22:44
sutra ču poslikati stanište,i pričekati ostale komentare
fala,Agaricus
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 1819202122 38>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,250 sekundi.