Početna stranica Početna stranica > Ostale biljne vrste - Forum o biljkama > Gljive
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Identifikacija gljiva
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Identifikacija gljiva

Odgovori Odgovori Stranica  <1 2122232425 38>
Korisnik
Poruka
Južni View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Status: Offline
Bodovi: 95
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Južni Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Studeni 2010 u 22:26
1. Ipak evo, postavit ću dvije slike jedne gljive koja će možda pomoći više kod opisa jer ima jednu reakciju koja je posebna, a to je, kada joj se klobuk dotakne po vrhu, ispusti neki mali oblačić praha. Na prvoj slici. rupica za prah je u sredini ove velike, a na drugoj slici je rupica između dva klobuka, zar nije čudno, kao da su dvije različite gljive.
Raste ispod česmine blizu mahovine.

Ovo je druga skupina, nije slika od one poviše, znači ima ih nekoliko skupina blizu jedna druge.

2. I evo one za koju sam ti rekao da je imala neugodan miris i žutu tekućinu u korjenu i ispod klobuka. Bio je skoro mrak, pa su mi fotke loše, ali vjerujem da će pomoći pokazati ju.

Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
Agaricus View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam

Bodovi: 103
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Agaricus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Studeni 2010 u 06:12
Prva gljivica je "stara" Puhara (Lycoperdon) ili neka manja Ćelavica (Calvatia).
One imaju spore u središtu okruglog plodišta.

Druga je stara gljivica koja mi se čini napadnuta od strane pljesni, te od tuda ta promjena boja ...

Lijep pozdrav
A.

"Na mjestima gdje plešu šumske vile, gljive izrastaju u krug..."
Na vrh
Južni View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Južni Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Studeni 2010 u 15:44
Originalno poslano od člana Agaricus Agaricus napisao:

Prva gljivica je "stara" Puhara (Lycoperdon) ili neka manja Ćelavica (Calvatia).
One imaju spore u središtu okruglog plodišta.

Druga je stara gljivica koja mi se čini napadnuta od strane pljesni, te od tuda ta promjena boja ...

Lijep pozdrav
A.

Hvala ti.
Na vrh
manči View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 5398
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje manči Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Studeni 2010 u 16:54
  ..... da li su ovo lisicice?
......sve karakteristike odgovaraju osim da mirisu na voce, nemaju miris i blijedo zute su....

1.

2.     ....prosle godine na drugom mjestu, bez mirissa , svijetlo zute sa bjelim  podrucjima....

Na vrh
smrcko View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Najljepši ljubimac u vrtu 2018

Bodovi: 18305
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje smrcko Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Studeni 2010 u 18:16
Ovako Manči ja jesam sigurna da je to lisičica, i 1. i 2.
Moguće jestiva bjelkasta lisičica ili lisičarka( Cantharellus Cibarius).

Svejedno trebalo bi pričekati Aguariusasmile128. Ako si nabrala, očisti četkicom isjeckaj i prodinstaj. Ubaci posebno u zamrzivač, da točno znaš što je, do potvrde.
Prvi put sam ovu godinu naučila brati i to tu vrstu gljiva, ne mirišem je nego po izgledu. Rastu tako u skupinicama. Meni su za jest super, daju lijep okus kuhanju.Smile

Eto moguće da si savladala lisičicu, meni je trebalo jedno branje zato što nismo nalijetali na nju prije.Wink
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
Na vrh
manči View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje manči Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Studeni 2010 u 18:27
....hvala smrcko...nisam nabrala ali sad bi  se mogle pojaviti na onom  drugom  mjestu  od  lani....bunila  me  svijetla  boja  i   miris,  navodno  na   breskve.....toliko   sam  kopala  po forumu  i  kjnjigama  da  sam  i  ja  prilicno  sigurna da  jest.....

...Agaricus, sto  vi  mislite?
Na vrh
Agaricus View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Agaricus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Studeni 2010 u 18:58
Pozdrav Smrcko, Manci,

sve su to lisičarke, gledam među onim izblijedjelim da li se možda krije Ametistna lisičarka C. amethysteus no čini se da je sve Chantarellus cibarius ...

Lisičarke, kad ih upoznate, kad vidite da nemaju listiće, već dijelove klobuka kao žile sa donje strane, to je to.
Pazite samo da ne berete "pokvarene" stare promočene - i to je to.
Jer, kao i ostala hrana i one se mogu pokvariti, a mogućnost zamjene sa otrovnom lisičarkom ne postoji. No, mora biti lisičarka - bez listića!!!

Uživajte u njima, one su pomalo gorkaste pri jelu i daju posebnu aromu pomiješane sa ostalim jestivim gljvama.

Pozdrav
A.

evo i mojih od prije par dana;

Na vrh
smrcko View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje smrcko Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Studeni 2010 u 19:28
Agarius smiley1953.gif
Pogodila sam

Trči Mančice u šumu po lisičice.

Na vrh
manči View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje manči Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Studeni 2010 u 21:42

....hvala Agaricus  na pomoci, definitivno imaju zilice .....

Na vrh
Južni View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Južni Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Studeni 2010 u 23:58
S obzirom na zanimljivost i svrsishodnost, Agarikus, prilažem posebno slike ove gljive, pa te molim za potvrdu smrckove determinacije.

Da li je ova gljiva ...lucidum?

Stanište joj je ispod česmine i deblo česmine je jako blizu.

Na vrh
boka View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 4
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje boka Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Studeni 2010 u 12:14
Južni, da ovo je gljiva ...lucidum. I ja sam ove godine našla jednu i baš ju je lijepo vidjeti u šumi
Na vrh
Južni View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Južni Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Studeni 2010 u 14:30
Originalno poslano od člana boka boka napisao:

Južni, da ovo je gljiva ...lucidum. I ja sam ove godine našla jednu i baš ju je lijepo vidjeti u šumi

Dobro, a znaš li kako  se sprema jer je jako ljekovita!?
Na vrh
Agaricus View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Agaricus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Studeni 2010 u 18:33
Recept i doziranje teško je reći bez iskustva,

predlažem da potražiš po forumu.

Bio sam ove godine na predavanju jednog od uzgajivača, i čuo priču jednog od ljudi koji su se liječili od visokog tlaka.

Jedna žličica (za kavu) dnevno, samljevene u prah Ganoderme, mjesecima mu je uravnoteživala visoki tlak.
Međutim, ona ga nije izlječila, već je bila samo zdrava zamjena za industrijske ljekove.
Čim je prestao uzimati (svako jutro) jednu žličicu dnevno, tlak mu je toliko skočio (na staro) da je završio u bolnici ...

To je prenesena priča, a doktor nisam ...

Ganoderma lucidum je!

LP
L.
Na vrh
Južni View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Južni Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Studeni 2010 u 18:50

Recept i doziranje teško je reći bez iskustva,

predlažem da potražiš po forumu.

Bio sam ove godine na predavanju jednog od uzgajivača, i čuo priču jednog od ljudi koji su se liječili od visokog tlaka.

Jedna žličica (za kavu) dnevno, samljevene u prah Ganoderme, mjesecima mu je uravnoteživala visoki tlak.
Međutim, ona ga nije izlječila, već je bila samo zdrava zamjena za industrijske ljekove.
Čim je prestao uzimati (svako jutro) jednu žličicu dnevno, tlak mu je toliko skočio (na staro) da je završio u bolnici ...

To je prenesena priča, a doktor nisam ...

Ganoderma lucidum je!

LP
L.

Hvala ti Agaricuse. Čekao sam tvoj odgovor, nekako sam najsigurniji. A smrcku skidam kapu.

Bravo smrcko! Clap
Na vrh
Južni View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Južni Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Studeni 2010 u 18:57
Agaricuse, daj mi reci, da li sam siguran kada imam manju sunčanicu skroz otvorena klobuka i skroz liči na pravu sunčanicu i sve je ok, samo što je niska.

Znači, pitanje je, da li sam siguran ako takvu pomirišem i ako nema jak miris, nego normalan, blag kao što ima sunčanica, onda je ok?
Na vrh
Agaricus View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Agaricus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Studeni 2010 u 19:11
Nikad ne jesti sunčanice manje od 15 cm u promjeru klobuka.
Vjenčić i kod njih može biti pomičan (Lepiota) ali slab i često odmah otpadne, ne tako lijep kao u jestivih Sunčanica (Macrolepiota).

Odgovor je NE.

Pozdrav
A.

Proguglaj malo fotke od Lepiota cristata, Leucoagaricus bresadolae ...
Na vrh
Južni View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Južni Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Studeni 2010 u 19:37

Nikad ne jesti sunčanice manje od 15 cm u promjeru klobuka.
Vjenčić i kod njih može biti pomičan (Lepiota) ali slab i često odmah otpadne, ne tako lijep kao u jestivih Sunčanica (Macrolepiota).

Odgovor je NE.

Pozdrav
A.

Proguglaj malo fotke od Lepiota cristata, Leucoagaricus bresadolae ...

Dobro. Samo mi reci da li otrovna sunčanica zaudara?
Na vrh
smrcko View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje smrcko Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Studeni 2010 u 21:06
1. Vatrenasto prstenasta sunčanica ( L. Ingnivolvata) - miris pllina

2.Štitarka ( L. Clypeolaria)  - blag miris

3. Haringača ( L. C ristat )- po haringi, sleđu, plinu

4. Trnovača ( L. Acutesqua - mosa) - jak neugodan zadah

5. Račvastolisna trnovača ( L.  Aspera ) - miris po plinu

Nisi valjda jeo smrdljivuShocked
Na vrh
Južni View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Južni Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Studeni 2010 u 22:22
Molim identifikaciju ove gljive iako je slikana samo sa dvije strane i ako treba, ubrat ću je jer mi se čini da je ionako pri kraju. Izgleda da je neka otrovnjača.

Smrcko nisam jeo smrdljivu... Smile pogledaj ih tamo na "...radi ljepote."

Na vrh
smrcko View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje smrcko Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Studeni 2010 u 23:14
2.Štitarka ( L. Clypeolaria)  - blag miris
Nije za jelo i vrsta je Leopiota tj. sunčanica.
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 2122232425 38>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,234 sekundi.