Rijeka |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 3233343536 58> |
Korisnik | |
Triša ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Bravo baka, sada moram staviti jednu manje, imam sliku crkve Sv .Vida, a za neku kod socijalnog nisam ni znala da postoji, ali morat ću je pronaći i slikati.
|
|
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
Triša ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Crkva Svetog Vida, zaštitnika grada Rijeke.
Zahvaljujući moon dobila sam zanimljiv tekst o ovoj crkvi, pa evo ga:
Crkva sv. Vida nalazi se na Trgu grivica. Za njen nastanak zaslužni su isusovci. Gradnja crkve je započela 1638. g., a trajala je čitavo stoljeće. Posvećena je zaštitniku grada Rijeke, Sv. Vidu. Unutrašnjosti crkve dominiraju stupovi i mramorni oltari koji još jednom govore o tome da je Rijeka grad s najviše mramornih baroknih oltara na istočnoj obali Jadrana. Postoji jedna legenda o Petru Lončariću i raspeću koje se nalazi u crkvi. Legenda govori o tome da je Petar Lončarić u ljutnji zamahnuo kamenom i udario Kristovo tijelo na raspeću, koje je stajalo na trijemu pred starom Crkvom sv. Vida. Iz tijela Kristova je kao iz "živog mesa" potekla krv koja je sačuvana u ampuli. Kada je Papa Ivan Pavao II. posjetio Hrvatsku, 8. lipnja 2003. g. pred crkvom blagoslovio je katedralni kaptol, svećenstvo i prisutni narod.
![]() |
|
RIJEKA
|
![]() |
|
baka ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 14 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 14388 |
Nažalost kad odguglaš crkve u Rijeci, jedini cjeloviti popis je u Nadbiskupiji. No to je popis župa, odnosno župnih crkvi. Ako sam dobro izbrojala ima ih 21 u Gradu. Pa i to je neki putokaz. Jer, mislim, da su zapravo sve Riječke crkve župne, osim Trsatskog svetišta.
Triša katedralom, crkvom Sv. Vida si ti započela ovu temu a i ja kasnije stavila sliku. Pa nije zgoreg opet ubaciti kao što sam i ja ponovila Kosi toranj.
Bilo bi super da se može sliknuti i unutrašnjost. Ali vjerujem da je većina kad nema misa zaključana.
|
|
![]() |
|
Je baka točno, samo sam je iskopirala. Ima mnogo novih članova, pa ne vjerujem da će prelistati svih 34 stranica našeg grada, ali kad je već riječ o crkvama neka budu sve na istom mjestu.
|
|
RIJEKA
|
![]() |
|
gioiaa ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 03 Travanj 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 16587 |
bas sam uzivala setajuci Rijekom
![]() |
|
![]() |
|
Mari,5510 ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 30 Srpanj 2009 Lokacija: Hrvatska Status: Offline Bodovi: 12480 |
Triša kad voliš hodati, slikaj malo i Trsatski perivoj, kako je krasan pogled s vidikovca dolje na grad
|
|
![]() |
|
Mari vrlo rado ću to učiniti, iako mislim da imamo već nešto slika tog zaista atraktivnog predjela Rijeke.
No nastavimo s riječkim crkvama.
Baka je stavila sliku crkve kod "kosog tornja", moja je slika crkve Sv. Vida, no u našem starom gradu su još dvije crkve. Jedna je sasvim mala sa zvonikom i dva zvona, jedno je još tu, ali jedno zvono fali, a zove se Sv. Fabiana i Sebastjana, eto mislim da ni puno riječana ne zna za tu crkvicu
![]() Druga također u Starom gradu, tamo gdje je nekad bio matični ured, a inače iza naše radio stanice. Na žalost tabla je jako visoko pa nisam uspjela vidjeti kako se zove, ali uz pomoć bake dobila sam naziv i ovo je crkva Sv. Jeronima. Evo nekoliko slika s različitih strana.
![]() ![]() ![]() Kako sam jutros morala ići na Škurinje, sjetila sam se da je najnovija crkva u Rijeci dovršena lanjske godine i to je crkva modernog oblika, a inače je Sv. Ivana Krstitelja
![]() Prije su pak mještani ovog naselja koristili malu, lijepo uređenu crkvicu, kojoj ne znam ime, sve sam pretražila nema naikakvog naziva.
![]() ![]() ![]() Moj obilazak rječkih crkvi još nije gotov, ali za današnji kraj u Rijeci imamo i židovsku crkvu, koju sam isto za vas poslikala. Uz bakinu ispravku ovo je sinagoga, a ne crkva.
![]() ![]() |
|
RIJEKA
|
![]() |
|
OTOK ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Kreator Cvijet.info enciklopedije Pridružen: 26 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 13777 |
Mari, baci pogled na 17. stranicu, a dobro je i pregledati cijelu ovu temu o Rijeci - ima prekrasnih slika, lijepa je Rijeka |
|
![]() |
|
BLANKA C. ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 24 Travanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 345 |
Pod Srdoče spada crkva koja se nalazi pored škole,to je G.Zamet. Nedavno je preuređena,povećana,jako je lijepa. Isto tako je prije desetak godina preuređena crkva sv.Nikole-tako se zvala dok nije sagrađena nova na Novom Krnjevu. Sv. Nikole je sad bazilika,to je crkva moje mladosti.
A na Kantridi je crkva kraj pruge,ako znaš gdje je nekad bio slikar Žorž,tom cestom i kad dođeš do vrha ceste s desne strane je crkva.
A lijepa mi je i crkva ispod "Gradine", naše kule na Trsatu.
Ima ih puno,tek kad ih počneš obilaziti,shvatiš koliko ih ima.
Pozdrav
|
|
![]() |
|
BLANKA C. ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 24 Travanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 345 |
Crkva sv.Nikole,tj. Bazilika, mislim da znaš da je to pored ovog novog gradilišta na Krnjevu,gdje se do daljnjega vozi samo u dvije trake. Imam i njene stare slike,prije povećanja. Ovako preuređena mi baš ne leži,nije to to.
|
|
![]() |
|
baka ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 14 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 14388 |
|
|
![]() |
|
I još mali ispravak. Ne postoji židovska crkva.
Njihov hram se naziva sinagoga.
Ono gore je slika Riječke sinagoge.
|
|
![]() |
|
moon ![]() administrator ![]() ![]() Pridružen: 06 Listopad 2010 Lokacija: Kvarner,Croatia Status: Offline Bodovi: 10501 |
Triša, baš si si dala truda i za tebe
![]() |
|
![]() |
|
Baka hvala na pomoći, pomažite i dalje, jer ja samo fotkam i napišem ono što pročitam na crkvi, prema tome svaka je pomoć dobro došla.
Drago mi je da se uključila i Blanka, koji mi je svojim tekstom pomogla, pa sam odšetala do Kantride i naravno evo crkve Sv,Ante padovanskog
![]() ![]() ![]() S Kantride nije daleko do Zameta i evo zametske crkve, opet ime ne znam, ali tu opet uskače baka i to jecrkva Presveto srce Isusovo.
![]() Ispred crkve zgodan podsjetnik na staru šternu koja je tu bila
![]() U podu je utisnuta godina 1912.
Dalje krećemo prema djelu grada gdje se gradi nova "baptistička " crkva, još je u izgradnji, ali vrlo atraktivna
![]() ![]() U ovom predjelu biti će i buduća džamija, sada je to gradilište, ali nek se zna
![]() I mislim da će ovo biti minaret (oprostite neznalici)
![]() I na Srdočima kako je već Blanka rekla prekrasno obnovljena crkva živo ofarbana, sa predivnim okolišem, e tu opet "uskače " baka s nazivom i to je Crkva Svetog križa.
![]() ![]() Moram poslati ovaj dio, jer mi pada sistem.
|
|
RIJEKA
|
![]() |
|
Nije mi još preostalo puno, pa sam skočila do Banderova, to je inače Lorin dio grada i tamo veliki posjed u vlasništvu crkve, dvije velike fontane i ogromna crkva nekog čudnog imena
i opet dobivam pomoć, to je crkva Marije pomoćnice
![]() ![]() Na crkvi piše Marijo - pomoćnice kršćana, dali je to naziv ili ne, možda zna Lora.
Nadalje idemo na Drenovu, pa na novom gradskom groblju stara obnovljena crkvica, baš kao iz bajke
![]() I još jedna crkva na Drenovi u centru, crkva blažene djevice Marije
![]() Na gornjoj Drenovi su još dvije crkve, no već se spustio mrak, pa ću to prepustiti našoj Drenovi, vjerojatno će moći reći nešto više o crkvama toga djela Rijeka.
Ne znam dali sam obuhvatila sve, ali svakako bi mi bilo drago ako sam nešto propustila da mi pomognete.
Naravno ima tu još adventistička crkva, pa baptistička, pa crkva kralja krista, no kako to nisu građevine koje bi zaslužile posebnu pažnju nisu niti obuhvaćene ovom reportažom.
Hvala vam svima, koji ćete pogledati slikice, ostaviti ili ne ostaviti komentar, zadovoljna sam jer je moje znanje obogaćeno ovim pohodom.
|
|
RIJEKA
|
![]() |
|
moon ![]() administrator ![]() ![]() Pridružen: 06 Listopad 2010 Lokacija: Kvarner,Croatia Status: Offline Bodovi: 10501 |
Na Banderovu je Crkva Marije Pomoćnice, pa editiraj post, a ja se Triša javljam kao tvoja pripomoć.
|
|
![]() |
|
hoya ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 26 Rujan 2008 Lokacija: rijeka Status: Offline Bodovi: 6573 |
Najprije sam bila sva sretna da ti mogu pomoći oko naziva crkve Sv. Jeronima (jer tog sveca štuje moja obitelj) pa me baka pretekla.
Pa sam pomislila, aha krenula je prema zapadu - možda navrati i na kavicu ...
Ok, promašila si me, ali si me ipak usrećila: Župa kojoj pripadam, crkva u kojoj nam je bilo vjenčanje, ona u kojoj sam krštena ... ajme, sve ove zadnje vezane su za mladost moju ili MM.
Hvala ti Triša, baš si me raznježila!
|
|
Prijateljstvo nije velika stvar,nego milion malih stvari. E. HABERT
|
|
![]() |
|
Triša: "ali mi idemo obalom i dolazimo do kapucinske crkve, kojoj nikad nije izgrađen toranj, ali je bez obzira na to najatraktivnija crkva u Rijeci "
![]() Evo i naziva ove prekrasne crkve: Kapucinska crkva Gospe Lurdske, koja se nalazi na Trgu žabica, dakako u Rijeci. Pročelje je neogotičko i ukrašeno mozaicima i kamenom dekoracijom. Njena gradnja je započela u veljači 1904.g. Donji dio crkve dovršen je 1908.g. i posvećen je Mariji Tješiteljici Duša. Kapucini su uložili veliki napor da bi izgradili gornji dio crkve, koji je građen u par navrata. Konačni izgled pročelje gornje crkve dobilo je 1929. po projektu riječkog arhitekta Cornelija Budinicha. U tom dijelu stropne slike i dekoracije izveo je rječki slikar Romolo. Kiparsaku dekoraciju na pročelju izradili su venecijanski kipar Urbano Bottasso i riječki klesar Antonio Marietti. Zvonik koji se trebao uzdizati iznad glavnom pročelja nije realiziran. Cjelokupna građevina, kvalitetna neosrednjevjekovna arhitektura, jedinstvena je na širem području Rijeke i regije.
|
|
![]() |
|
Moon ako si krenula od početka onda si vidjela i kapucinsku crkvu u mom izvještaju jer sam počela od Bulevarda, no ovako detaljan opis svakako je dobrodošao.
Rado prihvaćam i tvoju pomoć, uvijek je dobro došla, pa ćemo zejdnički ovu temu poboljšati , a dogovorit ćemo se kako.
Hoya naravno da sam mislila na tebe šetajući tvojim krajem, ali bilo je "tako puno crkava, a tako malo vremena", no bit će još vremena.
E sada još velika pomoć od bake, dobila sam sve nazive koje mi fale, probat ću zamolit neku moderatoricu da mi omogući dodati nazive.
|
|
RIJEKA
|
![]() |
|
Pa Triša ovo i je započelo s tvojim izvještajem, pa pročitaj prvu rečenicu i slika je tvoja (nisam htjela sve citirati da ne proizvodim nepotrebno duple stranice), ja sam samo dodala opis i kompletan naziv crkve, u postu iznad sam se javila kao tvoja pripomoć, no ako ti to stvara problem, ja ću izbrisati, ti samo reci
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 3233343536 58> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |