Moj posjet Krku |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 23456> |
Korisnik | |
korijenko ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 27 Kolovoz 2008 Lokacija: Hrvatska Status: Offline Bodovi: 6701 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Hvala draga
![]() |
|
Pup do pupa,do ruže ruža, uberi što priroda ti pruža
(zgora Opatije) |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
Mira K ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 16 Rujan 2009 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 5574 |
Slike su od prošlog mjeseca ( 29.09.) ali su vrijedne spomena.
Jagoda i ja na Krku u gljivama Jagoda je dobar poznavalac gljiva, već 12 godina ih bere pa imam povjerenja u nju
![]() Nešto novo i jako lijepo za doživjeti. Hvala našoj Jagodi koja ima volje da mi uči inače tko zna što bih donjela doma i gdje bih sada bila...
![]() ![]() Prvi susret sa gljivom
![]() ![]() Poduke..
![]() Lisičarka, jako fina, valjda bih je sama znala ubrati:
![]() ![]() Po putu srećemo male šafrane ( neznam točan naziv ali cvatu u jesen i dala mi ih je Jagoda)
![]() Evo mog bodljikavca uživo, sada ga i ja imam u vrtu, baš je divan: poncirus trifoliata
![]() ![]() ![]() Mahovina pokriva sve što može pokriti.
![]() ![]() Neke gljive koje sam trebala naučiti
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nisam jela...
![]() ![]() Opet mi pokazuje i uči me. Vjerujem da će se oglasiti io reći nešto o ovima sa slike...
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Strpljivo me uči ali me još mora povesti...
![]() ![]() Ovo je bio ulov i prebralo se jestivo od nejestivog..
![]() ![]() ![]() Ovo je bila i kava na Krku uz koji kolačić i sokić..
![]() Jagoda mi pokazuje vrganj koji je crvljiv i nije dobar...
![]() Za fini rižot, lisičarke ( pojedeno i preživjeli smo..)
![]() ![]() ![]() Onda smo malo otišle u šetnju po Poratu na Krku i vidjele Samostan sv. Marije Magdalene, ali samo izvana. Muzej je bio zatvoren jer je bilo kasno.
Kažu da je jako lijep i samostan i muzej.
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Neznam kako se ovo zove ali imamo reznica pa mislim da su nam se primile
![]() ![]() I za kraj jedna romantična od divne lokacije hotela Pinia, Porat
![]() |
|
Rijeka
|
|
![]() |
|
Pinus ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 30 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 4559 |
Joj cure pa to vam nije sve jestivo. Pazite kaj bute delale sa tim gljivama ?
![]() |
|
![]() |
|
Belina ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 26 Siječanj 2011 Status: Offline Bodovi: 3901 |
Pinus
imaš pravo jer sa gljivom možeš samo jednom pogriješiti.
![]() |
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 16 Rujan 2009 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 5574 |
U pravu ste, ali ih Jagoda bere i bavi se njima, proučava ih 12 godina pa imam povjerenja. Ona u društvu gljivara aktivana pa ću je zamoliti da se oglasi. Naravno, ne želi ni ona reskirati pa tako ima načina da se sve provjerava bez obzira na iskustvo.
Ali ako me gljiva uništi, vi mi tamo... donesite cvijet jer mi je draži
![]() Od prve pojedene ture, još sam živa
![]() |
|
Rijeka
|
|
![]() |
|
dijana7566 ![]() Neukroćena biljka ![]() DONATOR Pridružen: 25 Veljača 2011 Lokacija: Osijek Status: Offline Bodovi: 3643 |
Curke moje ma ništa vi ne brinite znate kako se kaže Sve su gljive jestive ali neke samo jednum
![]() |
|
![]() |
|
jagoda ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 15 Veljača 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 5241 |
Tek se sada javljam jer nisam znala gdje je Mira stavila reportažu o našem gljivarenju na Krku.Nismo imale puno vremena pa smo bile u obližnjim šumarcima i našle nešto malo gljiva. Ubrale smo lisičarke, krasnice i puhare i jedan crvljivi varganj. Sve sam to dva puta pregledala, očistila i ostavila Miri da degustira. Po njenim riječima bilo joj je jako fino i nadam se da ćemo mi još u gljivarenje, naročito nakon ove kiše koja i dalje pada...Krk je inače bogat sa gljivama i može se pronaći jako puno vrsta, samo mora biti vlage. Ima puno jestivih gljiva, ali tu raste i jedna opasna otrovnica OLOVASTA RUDOLISKA a nađe se i smrtno otrovna ZELENA PUPAVKA. Tih gljiva onda nije bilo ali nadam se da idući puta biti da ih mogu Miri u živo, na licu mjesta pokazati. Čitam da se brinete da nismo štogod krivo ubrale. Belina, Pinus, Dijana ne brinite čuvam ja moju Miru od otrovnih gljiva. Dobro je ona napisala da sam već 12 godina aktivno u tome i da da sam sigurna u ono što uberem.Mira mi vjeruje i to mi drago. Tako sam ja vjerovala svojim učiteljima od kojih sam učila i do danas nije bilo pogrešne procjene.... |
|
sutra je novi dan
|
|
![]() |
|
jagoda ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 15 Veljača 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 5241 |
Da malo nadopunim Mirino izvješće sa mojih par slika, ali iz Fužina gdje je ove godine bilo puno varganja. Nadam se da će slične slike biti i sa Krka jer palo je dosta kiše....Dakle Mira idući tjedan mogao bi biti pravi gljivarski raj na Krku...Spremi se....
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
sutra je novi dan
|
|
![]() |
|
Belina ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 26 Siječanj 2011 Status: Offline Bodovi: 3901 |
Bravo Jagoda
![]() Samo sa tobom u berbu,nadam se dogovor važi?
|
|
![]() |
|
Silvy ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 28 Kolovoz 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2406 |
Mira K, jagoda,
![]() baš sam uživala u vašem branju gljiva, pogotovo kad imaš pravog znalca kraj sebe. ![]() |
|
![]() |
|
Drage moje bodulke Belina i Silvy nadam se da ćemo zajedno sa našom Mirom jedan dan idući tjedan gljivariti po Krku jer čujem da su gljive krenule i kod vas....Biti će mi zadovoljstvo poučiti vas da razlikujete otrovne od jestivih..
![]() ![]() ![]() |
|
sutra je novi dan
|
|
![]() |
|
Moja današnja posjeta Baškoj,šetnja plažom
![]() Pogled sa crkve Sv.Ivana na Bašku.
![]() |
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Belina, super su slike
![]() Baška je zaista lijepa u svako doba godine. Imam i ja neke slike pa možda stignem staviti ( ove zime
![]() |
|
Rijeka
|
|
![]() |
|
Silvy ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 28 Kolovoz 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2406 |
Belina,
samo naprijed sa slikicama. Lijepa šetnja predivnom Baškom. Veliki pozdrav ![]() |
|
![]() |
|
Triša ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Duže nisam svratila na Krk, pa malo listam stranice i vidim novine koje nisam vidjela. Gljive su se brale i jele i svi živi, šetalo se Baškom sa psima, Silvy je slikala za nas. Uglavnom nekad ne stignem na vrijeme, ali kad tad provjerim što ima novo na ovim stranicama.
|
|
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
|
![]() |
|
Triša ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Ja jednostavno ne mogu, a da ovu sliku ne stavim ovdje!
![]() |
|
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Draga, ako si već šetala mojim vrtom i slikala , stavi slikice tamo u mojoj temi
![]() |
|
Rijeka
|
|
![]() |
|
Triša,
predivna noćna slika! Evo nešto o Sv. Marku U Tihom kanalu, (zbog osobnosti prirode - zove se i Burni kanal), uz najsjeverniji dio o. Krka leži omišaljski otočić Sv. Marko. U antičko doba i vladavinu Rimljana, otočić se zvao Almis, kako se danas zove Omiš. Pisano glagoljicom - Omišal (bez j), moguće je da je mjesto dobilo ime po svome Almisu, Sv. Marku. Sv. Marko je dug 1,5 km, a širok manje od jednog km. Na istočnoj strani je uzak i vrlo visok (103 m), uzak i širok na jugozapadu i sjeveroistoku, a onda se odjednom blago spušta prema sjeverozapadu. Ima oblik trokuta, kao i matični otok. More je oko njega vrlo duboko, dok je otočić zbog bure uglavnom goli krš, sa malo vegetacije u zavjetrini (nekada se bralo i ljekovito bilje), pokoji zec, galeb, bjeloglavi sup. Otočić je u četiri navrata dospio u fokus šire, pa i svjetske pažnje. U njegovim se vodama, južnije prema Omišlju, 49. g. prije Krista, odigrala jedna od velikih antičkih pomorskih bitaka između Pompejeve i Cezarove flote, gdje je pobijedila Pompejeva, a ukupni dobitak odnijela Cezarova flota. U 18. st. ojačana Austrija želi prisvojiti otočić kao svoj, ali krčki advokati uspijevaju dokazati da je isti posjed nekadašnjeg benediktinskog samostana sv. Nikole kod Omišlja. 1920. g. znameniti talijanski playboy i poeta Gabriele D´Annunzio iz tadašnje zaposjele Rijeke htio je otočić za sebe, ali u tome nije uspio - izbacili ga boduli sa lakoćom sa svoga otoka. Najvažniji događaj - izgradnja mosta, odvijala se u naše vrijeme, od 20. ožujka 1976. do 19. srpnja 1980. g., kada je Titov most pušten u promet na velikoj svečanosti svih bodula i susjeda. Od 1990. zove se Krčki most. Almis - otočić Sv. Marko - bio je u središtu svih zbivanja, a danas su preko njega, kao prirodnog nosača otvorena glavna ulazna vrata s kopna na o. Krk. pogled na Kraljevicu - Oštro Rt Maltempo - uvala Voz |
|
![]() |
|
Poslije odmora na vidikovcu sa pogledom na Rivu Ivana Pavla II, idemo prema središtu gradske jezgre.
Sa puno strana se može doći do središta uskim uličicama - kalama Prije je svaka kuća imala svoju voltu. I danas ih ima puno. bugica i sirotica uz voltu - javorika (lovor) Blagim usponom između kuća, dolazimo do župne crkve Uznesenja Marijina. Sa lijeve strane je Lapidarij - izložbeni prostor. Crkva je zvana i Vela Gospa i Stomorina. Nekada je imala tri lađe, a uz nju je bio i ladanjski kaptol s plovanom na čelu. Godine 1579. je imala čak 18 oltara, što govori o njenom unutarnjem bogatstvu. Spominje se 1180 g. ali je vjerojatno i starija. Na župnoj crkvi je i glagoljski kameni natpis, dok se najstariji sačuvani hrvatski glagoljski misal (nastao u razdoblju između 1317. i 1323.g. i potiče upravo iz Omišlja), nalazi u Vatikanskoj knjižnici. Ispred crkve nalaze se ostaci nekadašnjeg groblja Smitir (do 1817.g.). Uz župnu crkvu nalazi se i Kapelica Sv. Jelene. Sagrađena je sva od tesanog kamena u gotičkom stilu, s izrezom križa na pročelju i kamenom preslicom za zvono. Smještena je odmah do zvonika i lože župne crkve, s nekoliko stepenica podignuta od glavnog trga - Place. Spominje se 1458. godine kao razvalina, kada je i obnovljena. Glavni trg - Placa, okupljalište nekad i danas, za blagdane, "mesopust". Stomorina - najznačajnija svetkovina Omišlja, sastoji se od dviju riječi: sto, u značenju "sveta" i morina, u značenju "Marija". U noći prije Vele Gospe, mladići vješaju bandiru na sredinu Place i vežu je konopima na četiri strane, a sve ukrašeno raznobojnim rupcima koje su skupili po kućama, smokvama i grožđem (u kolutu). Isto se tako kiti i gl. oltar u Crkvi. Tako ukrašeni štap simbolizira Uznesenje Marijino, a rupci - anđele koji lepršajući prate njen put, a voće je zahvala za dobar urod. Drugi dan na Rokovo 16.08. je Fešta uz "tenec". Volte, cvijeće, trsi Put vodi pored pošte uz župni ured i zgradu općine Kružni tok - autobusna stanica Park Palim borcima, nekada Kapelica Sv. Mikule i groblje (od 1817. do 1913.g.) kamene skaline - prečica u šetnicu postavljene, davno, davno Malo ostalih slikica iz šetnje Pelargonije i maginje Hoteli Omišalj zelenilo i hlad, a sada divna crvena boja zalaz sunca |
|
![]() |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 23456> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |