Početna stranica Početna stranica > Cvijeće - Forum o cvijeću > Lukovice i gomolji
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Frezija
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Frezija

Odgovori Odgovori Stranica  <1 678910 12>
Korisnik
Poruka
OTOK View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Kreator Cvijet.info enciklopedije

Status: Offline
Bodovi: 13777
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje OTOK Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Srpanj 2010 u 14:12
Ako su lukovice frezija posađene u 4. ili 5. mjesecu trebale bi procvjetati između 6. i 8. mjeseca. One koje se sade u jesen (ili su ostale u zemlji od prethodne godine cvatu rano u proljeće  - tako je barem kod mene na moru.

U svakom slučaju, ako i ne procvatu (možda su lukovice bile nekvalitetne ili stare) ne bacajte ih, nego spremite i ponovno posadite.

Po mom iskustvu one uopće nisu posebno zahtjevne 
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
proljeće View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 7005
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje proljeće Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05 Srpanj 2010 u 09:32
Otok, moje su posađene negdje u travnju, ali ništa od cvijeta...
Na vrh
jadranka4 View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Bodovi: 437
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje jadranka4 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 24 Srpanj 2010 u 11:31
Posadila sam 10 lukovica negdje usvibnju početkom, ali nije nikla niti jedna jedina .Možda su pojedene,krtica u blizini.
Na vrh
moje orhideje View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Bodovi: 63
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje moje orhideje Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 24 Srpanj 2010 u 20:38
ni moje nisu cvjetale već 3 god. samo izađe jedan listek i to je to. možda su preduboko ,al kad sadim to radim po uputama. na jesen ću ih izvadit da vidim šta je s njima
Na vrh
jadranka4 View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Bodovi: 437
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje jadranka4 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 24 Srpanj 2010 u 21:16
Znači lukovice se vade!?Nisam znala pokušat ću i ja ako ih pronađem.Isto sam po uputi sadila,ali da baš ni listić nije ponikao nije mi jasno!
Na vrh
gute Fee View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
ZLATNI DONATOR

Bodovi: 7699
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje gute Fee Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Kolovoz 2010 u 22:16
Originalno poslano od člana OTOK OTOK napisao:

.................

U svakom slučaju, ako i ne procvatu (možda su lukovice bile nekvalitetne ili stare) ne bacajte ih, nego spremite i ponovno posadite ....... 

To stima , moje frezije su sad pocele cvjetati    smile64
Na vrh
hanaK View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao

Bodovi: 216
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje hanaK Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Svibanj 2011 u 09:03
Pred mjesec dana posadila u vazu 10 lukovica, niklo 4-5, od toga se jedna sprema cvasti!Smile
Na vrh
hanaK View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao

Bodovi: 216
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje hanaK Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Lipanj 2011 u 08:35
od 10 samo jedna procvjetala, ostale se sasušile
Na vrh
AnaOs View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 16
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje AnaOs Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Veljača 2012 u 15:54
Pozdrav, danas sam se počastila sa lukovicama ove predivne biljke koju još nisam imala prilike ni vidjeti uživo. Sadnja od 3-4 mj dakle sačekat ću još. Sadit ću u žardinjere više lukovica pa ćemo vidjeti kako će ispasti. Što sa zaljevanjem ?

I da - žute su :)
Na vrh
SolarWindKiss View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam

Bodovi: 100
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje SolarWindKiss Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 24 Veljača 2012 u 15:20
Hmmm ja sam svoje fresie posadila u 11.mjesecu, po 5 lukovica u jednu dugu saksiju (one saksije sto se najcesce stavljaju sa pelargonijama na balkone), drazala sam ih u sobi sa pogledom na jugoistok i do sada su uzrasle do gotovo pola metra a danas sam primijetila i da su dvije konacno oformile prve cvjetne pupove
Cim procvjetaju, slikam ih pa cu da postam   
Na vrh
Upravo klijam
Upravo klijam

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje SolarWindKiss Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19 Ožujak 2012 u 16:11
Eh, evo su procvjetale tokom vikenda, ali sam za vikend bila odsutna tako da su me u nedjelju kasno popodne docekali prelijepi mirisni cvjetovi u toplim bojama od zute to crvene.....

Na vrh
Cikas View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm
ZLATNI DONATOR

Bodovi: 499
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Cikas Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19 Ožujak 2012 u 17:58
Baš si sritna, krasne su! Povirit ću opet da napasem oči!
Baška Voda
Na vrh
AnaOs View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 16
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje AnaOs Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19 Ožujak 2012 u 19:45
predivne su :)) moje su zasađene, čekam da izvire van :)
Na vrh
natalija View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 5452
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje natalija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19 Ožujak 2012 u 20:49
ajme, prekrasna boja

moje su lani u kasnu zimu posađene u tegle, cvjetale onako,
u jesen opet potjerale lišće i naravno da ih je zima upropastila - lišće im je pozeblo (bile su na balkonu, otvoren, ali ima krov pa snijeg nije mogao do njih, za razliku od hladnoće)
posušilo se... što sad?  najlogičnije mi je da ga orežem
a hoće li opet potjerati i cvjetati u budućnosti?
Na vrh
Upravo klijam
Upravo klijam

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje SolarWindKiss Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Ožujak 2012 u 23:26
Thanks people
A natalija, nisam te bas skontala....kazes da su lani posadjene u kasnu zimu pa su cvjetale onako a onda u jesen potjerale listove koji su stradali u zimu? To "lani" se izgleda odnosi na 2010 ili? I da li ih drzis vani u teglama ili?   
Na vrh
natalija View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje natalija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21 Ožujak 2012 u 07:26
krivo smo se razumjele, posađene su u proljeće 2011., cvjetale su u rano ljeto, onda su se naravno osušili listovi

ona su u jesen opoet potjerale listove, valjda jer je bilo dugo toplo, ali kad je bilo ovo zahlađenje i snijeg ove godine, 2012., listovi su pozebli,

nadam se ne i lukovice, to ću valjda vidjeti s vremenom, ako ne potjeraju opet znači da su i lukovice nastradale
Na vrh
Upravo klijam
Upravo klijam

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje SolarWindKiss Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21 Ožujak 2012 u 17:01
Hmmmm ja fresie sadim bilo kada tokom godine. Ove su npr.posadjene u 11.mjesecu i cvjetale su 4mjeseca kasnije sto u principu, vremenski, vise-manje i rade sve fresie (od sadnje do cvjetanja obicno prodje 4mjeseca bez obzira kada je fresia posadjena, naravno, uz optimalne uslove)
Ali svaki put kada zavrsi cvjetanje i lisce pocne da se susi lukovice treba izvaditi i ostavim da miruju negdje u mracnom, suhom i prohladnom prostoru...i tek nakon par mjeseci te lukovice opet mozes da posadis kako bi imala jake biljke za naredno cvjetanje.
Fresie koje se posade u zimu se ne smiju ostaviti u zemlji jer je pred njima dug period toplog vremena pa se moze desiti da nakon sto im prodje cvatnja i lisce osusi, ponovo potjeraju nove izdanke, ali buduci da nisu imale fazu mirovanja, njihov daljni razvoj ce biti iznimno siromasan.
Znaci, ako ih sadis u zimu, obavezno ih izvadi nakon zavrsetka cvatnje i susenja listova i pohrani do naredne zime! I naredne godine ces imati opet bogat cvijet i bujnu biljku.
Na vrh
natalija View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje natalija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21 Ožujak 2012 u 18:05
hvala na savjetima, skinula sam im lišće, stavila ih u kraj, da se prosuši zemlja... pa nek počinu 
Na vrh
Duda-Lave View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 3007
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Duda-Lave Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21 Ožujak 2012 u 21:52
čitam savijete koliko sam skužila one koje su posađene najesen i naravski sa ovom zimom svi listovi su propali  gomoljčiće treba izvaditi listove odrezati i takve ostavit da miruju jel tako onda ih mogu krajem maja opet posadit
Na vrh
Upravo klijam
Upravo klijam

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje SolarWindKiss Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21 Ožujak 2012 u 22:23
Tako natalia :) I najbolje je da ih stavis u one supljikave crvene ili narandzaste vrečice, znas one sto se luk u njima najcesce kupuje i fino ih objesi negdje na zid u tamnu,suhu i ne toplu prostoriju do narednje sadnje :)
A Duda,koliko vidim, posadila si ih na jesen pa si ih ostavila vani???? Ako mislis saditi fresie na jesen onda im tokom zime moras obezbijediti svijetlu i relativno toplu prostoriju u kojoj ce da niknu tokom zime i u proljece procvjetaju. Nemoj saditi fresie u jesen ako ih ne mislis skloniti u kucu! Sadi ih onda u proljece
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 678910 12>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,172 sekundi.