Frezija |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 678910 12> |
Korisnik | |
OTOK ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Kreator Cvijet.info enciklopedije Pridružen: 26 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 13777 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ako su lukovice frezija posađene u 4. ili 5. mjesecu trebale bi procvjetati između 6. i 8. mjeseca. One koje se sade u jesen (ili su ostale u zemlji od prethodne godine cvatu rano u proljeće - tako je barem kod mene na moru.
U svakom slučaju, ako i ne procvatu (možda su lukovice bile nekvalitetne ili stare) ne bacajte ih, nego spremite i ponovno posadite. Po mom iskustvu one uopće nisu posebno zahtjevne |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
proljeće ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 29 Veljača 2008 Status: Offline Bodovi: 7005 |
Otok, moje su posađene negdje u travnju, ali ništa od cvijeta...
|
|
![]() |
|
jadranka4 ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 25 Lipanj 2009 Status: Offline Bodovi: 437 |
Posadila sam 10 lukovica negdje usvibnju početkom, ali nije nikla niti jedna jedina .Možda su pojedene,krtica u blizini.
|
|
![]() |
|
moje orhideje ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 17 Svibanj 2010 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 63 |
ni moje nisu cvjetale već 3 god. samo izađe jedan listek i to je to. možda su preduboko ,al kad sadim to radim po uputama. na jesen ću ih izvadit da vidim šta je s njima
![]() |
|
![]() |
|
jadranka4 ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 25 Lipanj 2009 Status: Offline Bodovi: 437 |
Znači lukovice se vade!?Nisam znala pokušat ću i ja ako ih pronađem.Isto sam po uputi sadila,ali da baš ni listić nije ponikao nije mi jasno!
|
|
![]() |
|
gute Fee ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 23 Lipanj 2010 Lokacija: tu i tam Status: Offline Bodovi: 7699 |
To stima , moje frezije su sad pocele cvjetati ![]() |
|
![]() |
|
hanaK ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 17 Travanj 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 216 |
Pred mjesec dana posadila u vazu 10 lukovica, niklo 4-5, od toga se jedna sprema cvasti!
![]() |
|
![]() |
|
hanaK ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 17 Travanj 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 216 |
od 10 samo jedna procvjetala, ostale se sasušile
|
|
![]() |
|
AnaOs ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 10 Siječanj 2012 Status: Offline Bodovi: 16 |
Pozdrav, danas sam se počastila sa lukovicama ove predivne biljke koju još nisam imala prilike ni vidjeti uživo. Sadnja od 3-4 mj dakle sačekat ću još. Sadit ću u žardinjere više lukovica pa ćemo vidjeti kako će ispasti. Što sa zaljevanjem ?
I da - žute su :) |
|
![]() |
|
SolarWindKiss ![]() Upravo klijam ![]() ![]() Pridružen: 08 Siječanj 2012 Status: Offline Bodovi: 100 |
Hmmm ja sam svoje fresie posadila u 11.mjesecu, po 5 lukovica u jednu dugu saksiju (one saksije sto se najcesce stavljaju sa pelargonijama na balkone), drazala sam ih u sobi sa pogledom na jugoistok i do sada su uzrasle do gotovo pola metra a danas sam primijetila i da su dvije konacno oformile prve cvjetne pupove
![]() Cim procvjetaju, slikam ih pa cu da postam ![]() |
|
![]() |
|
SolarWindKiss ![]() Upravo klijam ![]() ![]() Pridružen: 08 Siječanj 2012 Status: Offline Bodovi: 100 |
![]() |
|
Cikas ![]() Mladi grm ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 20 Veljača 2011 Status: Offline Bodovi: 499 |
Baš si sritna, krasne su! Povirit ću opet da napasem oči!
![]() |
|
![]() |
|
AnaOs ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 10 Siječanj 2012 Status: Offline Bodovi: 16 |
predivne su :)) moje su zasađene, čekam da izvire van :)
|
|
![]() |
|
natalija ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: zadar Status: Offline Bodovi: 5452 |
ajme, prekrasna boja
moje su lani u kasnu zimu posađene u tegle, cvjetale onako, u jesen opet potjerale lišće i naravno da ih je zima upropastila - lišće im je pozeblo (bile su na balkonu, otvoren, ali ima krov pa snijeg nije mogao do njih, za razliku od hladnoće) posušilo se... što sad? najlogičnije mi je da ga orežem a hoće li opet potjerati i cvjetati u budućnosti? |
|
![]() |
|
Thanks people
![]() A natalija, nisam te bas skontala....kazes da su lani posadjene u kasnu zimu pa su cvjetale onako a onda u jesen potjerale listove koji su stradali u zimu? To "lani" se izgleda odnosi na 2010 ili? I da li ih drzis vani u teglama ili? |
|
![]() |
|
natalija ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: zadar Status: Offline Bodovi: 5452 |
krivo smo se razumjele, posađene su u proljeće 2011., cvjetale su u rano ljeto, onda su se naravno osušili listovi
ona su u jesen opoet potjerale listove, valjda jer je bilo dugo toplo, ali kad je bilo ovo zahlađenje i snijeg ove godine, 2012., listovi su pozebli, nadam se ne i lukovice, to ću valjda vidjeti s vremenom, ako ne potjeraju opet znači da su i lukovice nastradale |
|
![]() |
|
Hmmmm ja fresie sadim bilo kada tokom godine. Ove su npr.posadjene u 11.mjesecu i cvjetale su 4mjeseca kasnije sto u principu, vremenski, vise-manje i rade sve fresie (od sadnje do cvjetanja obicno prodje 4mjeseca bez obzira kada je fresia posadjena, naravno, uz optimalne uslove)
Ali svaki put kada zavrsi cvjetanje i lisce pocne da se susi lukovice treba izvaditi i ostavim da miruju negdje u mracnom, suhom i prohladnom prostoru...i tek nakon par mjeseci te lukovice opet mozes da posadis kako bi imala jake biljke za naredno cvjetanje. Fresie koje se posade u zimu se ne smiju ostaviti u zemlji jer je pred njima dug period toplog vremena pa se moze desiti da nakon sto im prodje cvatnja i lisce osusi, ponovo potjeraju nove izdanke, ali buduci da nisu imale fazu mirovanja, njihov daljni razvoj ce biti iznimno siromasan. Znaci, ako ih sadis u zimu, obavezno ih izvadi nakon zavrsetka cvatnje i susenja listova i pohrani do naredne zime! I naredne godine ces imati opet bogat cvijet i bujnu biljku. ![]() ![]() |
|
![]() |
|
hvala na savjetima, skinula sam im lišće, stavila ih u kraj, da se prosuši zemlja... pa nek počinu
|
|
![]() |
|
Duda-Lave ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 27 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 3007 |
čitam savijete koliko sam skužila one koje su posađene najesen i naravski sa ovom zimom svi listovi su propali gomoljčiće treba izvaditi listove odrezati i takve ostavit da miruju jel tako onda ih mogu krajem maja opet posadit
|
|
![]() |
|
Tako natalia :) I najbolje je da ih stavis u one supljikave crvene ili narandzaste vrečice, znas one sto se luk u njima najcesce kupuje i fino ih objesi negdje na zid u tamnu,suhu i ne toplu prostoriju do narednje sadnje :)
A Duda,koliko vidim, posadila si ih na jesen pa si ih ostavila vani???? Ako mislis saditi fresie na jesen onda im tokom zime moras obezbijediti svijetlu i relativno toplu prostoriju u kojoj ce da niknu tokom zime i u proljece procvjetaju. Nemoj saditi fresie u jesen ako ih ne mislis skloniti u kucu! Sadi ih onda u proljece ![]() |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 678910 12> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |